Λεπτομέρειες της δράσης ενός από τους πιο «αποκρουστικούς παιδόφιλους», όπως χαρακτηρίστηκε από δικαστή, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Ο Nigel Leat εργαζόταν σαν δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της Αγγλία και επέλεγε τα θύματα του από μαθήτριες του. Συγκλονισμένοι οι γονείς των ανήλικων μαθητών, έμαθαν ότι κατά τη διάρκεια της 14χρονης δράσης του, είχαν γίνει σχεδόν 30 συστάσεις για τη συμπεριφορά του και παρόλα αυτά η διοίκηση παρέμεινε αδρανής και ποτέ δεν έγινε έρευνα. Συνάδελφοι του και γονείς μαθητών είχαν κάνει συστάσεις για τη συμπεριφορά του και τον τρόπο που αντιμετώπιζε τα παιδιά.

Σύμφωνα με μαρτυρία, εργαζόμενου στο σχολείο της περιοχής του Somerset, ο Leat επέλεγε κορίτσια, ηλικίας από 6 ακόμη ετών που ήταν «λιγότερο καλές μαθήτριες, είχαν συναισθηματική εξάρτηση και ήταν όμορφες». Επιπλέον, ο δάσκαλος συνήθιζε να βιντεοσκοπεί και να φωτογραφίζει όσα συνέβαιναν με τις άτυχες μαθήτριες.

Ο άντρας συνελήφθη το Δεκέμβριο του 2010, έπειτα από καταγγελία της μητέρας μια μαθήτριας του, η οποία κακοποιούνταν σεξουαλικά κάθε μέρα για σχεδόν δύο μήνες. Αν και αρχικά αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, αργότερα παραδέχθηκε 36 σεξουαλικές παρενοχλήσεις, μεταξύ των οποίων και βιασμό.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ο διευθυντής του σχολείου έχει ήδη απομακρυνθεί, καθώς κρίθηκε ότι η δράση του παιδεραστή θα μπορούσε να είχε σταματήσει νωρίτερα, εάν οι υπεύθυνοι είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες έπειτα από τις καταγγελίες.