Προβληματισμένος για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στη συνάντηση για το Κυπριακό στο GreenTree της Νέας Υόρκης εμφανίστηκε ο ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Παράλληλα εξέφρασε και την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του οδικού χάρτη που ανακοίνωσε χθες ο Μπαν Κι Μουν.
Ο Ντάουνερ ενημέρωσε χθες το βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα των συνομιλιών για το Κυπριακό, αναφερόμενος, κυρίως, στη δήλωσε του γενικού γραμματέα.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι και οι δυο πλευρές παρουσίασαν ορισμένες προτάσεις στα τρία κεφάλαια που συζητήθηκαν: διακυβέρνηση, περιουσιακό και ιθαγένεια και πώς θα δώσουν περισσότερα στοιχεία μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.
Οι αντιπρόσωποι χωρών- μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του γγ για συνολική επίλυση του Κυπριακού.
Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας χαιρέτισε τη δήλωση του για οδικό χάρτη, αλλά έθεσε και θέμα για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης, λόγω οικονομικού κόστους και έλλειψης προόδου στο Κυπριακό. Πιο συγκρατημένα, τοποθετήθηκαν οι ΗΠΑ, ενώ Ρωσία, Κίνα και Γαλλία διαφώνησαν με τις εισηγήσεις των Βρετανών, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην τίθενται χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι:
– Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ήδη ενημέρωσε χθες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
– Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό στις επόμενες δύο εβδομάδες.
– Ο γενικός γραμματέας θα υποβάλλει ολοκληρωμένη έκθεση στο τέλος Φεβρουαρίου.
– Ο γενικός γραμματέας θα ζητήσει ανασκόπηση της προόδου από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στο τέλος Μαρτίου, και όπως ο ίδιος ανέφερε, αν η έκθεση του ειδικού συμβούλου του είναι θετική, σε συνάρτηση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεται να καλέσει πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.
– Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους τόνισε με έμφαση ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε διάσκεψη αν δεν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις για τη σύγκλησή της» υπογραμμίζοντας ότι «και εμείς θα κρίνουμε κατά πόσον υπάρχει πρόοδος».