Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δικαίως πανηγυρίζει για μια μεγάλη νίκη σε μια εκλογική αναμέτρηση με στοιχεία θρίλερ που διεξήχθη στην Αυστρία.
Ο 31χρονος υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος (VPO) συγκεντρώνει ποσοστά περίπου 31,6% και έτσι γίνεται ο νεότερος ηγέτης κράτους μέλους της ΕΕ.
Μεγάλο προβληματισμό πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων (FPO) συγκεντρώνει ποσοστό περίπου στο 26%, χάνοντας οριακά τη δεύτερη θέση στις εκλογές από τους Σοσιαλδημοκράτες που έφτασαν το 29,6%.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2% (+0,2 %), ενώ ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η «Λίστα Πιλτς» του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι γνωστός στους Έλληνες για τη δριμεία κριτική που έχει ασκήσει στη χώρα.
Ο 31χρονος στήριξε κατά κύριο λόγο την προεκλογική του εκστρατεία στο κλείσιμο των συνόρων και στην αφαίρεση των εργασιακών επιδομάτων από τους νεοπροσληφθέντες ξένους στην Αυστρία.
«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση» έχει δηλώσει ενώ ανησυχία προκαλεί η πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα της υποδοχής προσφύγων.
Ο ίδιος έγινε υπουργός Εξωτερικών σε ηλικία 27 ετών, πριν καλά καλά ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική και κατόρθωσε να αναζωογονήσει τη φλόγα των Συντηρητικών, δίνοντας μια εικόνα εκσυγχρονισμού και χρησιμοποιώντας μια σκληρή γλώσσα στο προσφυγικό.
Το 2015 ο Κουρτς ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε ουσιαστικά των εγκλωβισμό προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ειδομένη. Ήταν ο Κουρτς που σχεδίασε το κλείσιμο των συνόρων, κάλεσε τα Σκόπια να κλείσουν άμεσα τα σύνορά τους και ταυτόχρονα οργάνωσε διάσκεψη στη Βιέννη για το προσφυγικό χωρίς της Ελλάδα.
Μάλιστα ζήτησε πολλές φορές αποπομπή της χώρας από τη Ζώνη του Σένγκεν.
Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει κρατήσει στάση σαφώς υπέρ των Σκοπίων και έχει τονίσει πολλές φορές πως το θέμα της ονομασίας δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα που παρεμποδίζει την προοπτική ένταξης της χώρας.
Έχει τονίσει πως «αποτελεί κοινό μυστικό ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να μην είναι παντού η καλύτερη» και ανέφερε ότι «ένα διμερές ζήτημα δεν θα πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας για το αν μια χώρα μπορεί να είναι μέλος της Ε.Ε.».
Δηλώσεις για το Grexit
Ο Κουρτς έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση προειδοποιώντας το 2015 ότι «συμπεριφέρεται άκρως λαϊκιστικά και έχει οδηγήσει τη χώρα της σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση – στο χείλος ενός γκρεμού», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «ένα Grexit θα ήταν αντιμετωπίσιμο για την ευρωζώνη, αλλά δεν θα ήταν αντιμετωπίσιμο για την Ελλάδα».
Έλεγε ότι «η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ήδη και πριν από αυτή τη δήλωση απαράδεκτη. Θέλουν χρήματα και υβρίζουν την ΕΕ. Αυτό είναι ήδη θρασύ».
Ο Κουρτς και η νομική
Δεν έχει τελειώσει τη Νομική, δεν καπνίζει και το πρώτο πράγμα που κοιτάζει στις γυναίκες είναι τα μαλλιά. Αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας τον Δεκέμβριο του 2013, ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε ηλικία 27 ετών κατέκτησε τον τίτλο του νεαρότερου υπουργού της Αυστρίας. Οι επικριτές του πάντως του προσάπτουν ότι, είναι άπειρος σε διεθνή πολιτικά θέματα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.
Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο το 2004, πήγε στον στρατό, και ενώ ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική, το 2009 εξελέγη πρόεδρος της νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος. Μέχρι σήμερα, δεν έχει πάρει το πτυχίο της Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 2010 με την καινοτόμο εκστρατεία του και κεντρικό σύνθημα «Το μαύρο διεγείρει» για να πείσει τη νεολαία να κάνει χρήση προφυλακτικού.
Συζεί πάνω από δέκα χρόνια με την Σουζάνε σ’ ένα διαμέρισμα 63 τ.μ. στη Βιέννη.