Βαριές κατηγορίες θα αντιμετωπίσει ο Τζον Κυριακού, ο Έλληνας που κατηγορείται ότι ήταν το «βαθύ λαρρύγγι» της CIA επί σειρά ετών και έδωσε σε δημοσιογράφους τα ονόματα δύο πρακτόρων, καθώς και πληροφορίες για τη σύλληψη μέλους της Αλ Κάϊντα, αλλά και για τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλλαν κατά την ανάκριση.

Όταν εργαζόταν για την CIA, ήταν ένας από τα ηγετικά στελέχη στην ομάδα που συνέλαβαν τον Abu Zubaydah το 2002, ο πρώτος κορυφαίος ηγέτης της «Αλ Κάιντα», ο οποίος συνελήφθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προκάλεσε την έντονη συζήτηση για τις διευρυμένες τεχνικές μεθόδους ανάκρισης για τις οποίες μίλησε σε συνέντευξή του το 2007 στο «ABC» με τον Brian Ross.

Ο κ. Κυριάκου αποκαλεί τον εαυτό του αξιωματικό Μυστικής Υπηρεσίας πριν και μετά το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2009 με τίτλο «The Reluctant Spy: My Secret Life in the CIA’S War on Terror» («Ο Απρόθυμος Κατάσκοπος: Η Μυστική μου Ζωή Μέσα στον Πόλεμο της CIA κατά της Τρομοκρατίας»).

Ίσως ο τίτλος «Πολίτης Κατάσκοπος» θα ήταν ο πιο κατάλληλος για να περιγράψει την ιστορία ενός συνηθισμένου ανθρώπου σε ασυνήθιστες καταστάσεις, ωστόσο είπε, το 2010, στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης πως το βιβλίο του «Ο Απρόθυμος Κατάσκοπος» αντικατόπτρισε άλλα σπουδαία στοιχεία στη ζωή του, όπως «την απροθυμία μου να βλέπω το γάμο μου να διαλύεται για χάρη της δουλειάς μου», απροθυμία να αλλάξει και να πάει στις δράσεις, από το να είναι αναλυτής.

Η ανατροφή του Τζον Κυριάκου, ο οποίος μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη της Πενσιλβάνια, είναι γνωστή ιστορία στους Ελληνοαμερικανούς, αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» το 2010. Όπως ο ίδιος έγραψε, «ανατράφηκα μέσα σε μία ελληνοαμερικανική οικογένεια, με γονείς πρώτης γενιάς Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι ήταν δάσκαλοι και οι οποίοι με πίεζαν να αριστεύω στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Η αγάπη για την πατρίδα ήταν βίωμα, η αναπνοή στην οικογένειά μου των μεταναστών που ήταν δημοκρατικοί».

Μπήκε στη CIA δύο χρόνια μετά το τέλος των μεταπτυχιακών του σπουδών. Είπε ότι γράφτηκε «ως αναλυτής στη Διεύθυνση της Κατασκοπίας, υπολογίζοντας να χρησιμοποιήσω την παιδεία μου, να οικοδομήσω πάνω στην γοητεία των διεθνών σχέσεων… και αργότερα να κάνω μία πραγματική συμβολή στην κατανόηση της χώρας για τις δυνάμεις πέρα από τις ακτές».

Όπως είπε, έχει εργαστεί εκτός κυβέρνησης και «ενώ οι αποδοχές είναι καλές, εντούτοις δεν έχεις την αίσθηση ότι υπηρετείς και ότι κάνεις διαφορά στο τέλος της ημέρας, οπότε μου έλλειπε αυτό και επέστρεψα πάλι σε κυβερνητική θέση». Συμπλήρωσε πως «οι Ελληνοαμερικανοί δεν είναι μόνο ευγνώμονες για τις ευκαιρίες που τους παρέχει τούτη η νέα πατρίδα, αλλά είναι επίσης υπερήφανοι που είναι Έλληνες και οι περισσότεροι επιθυμούν να υπηρετήσουν στην Ελλάδα επίσης». Αφιέρωσε την περισσότερη καριέρα του μαχόμενος τη διεθνή τρομοκρατία στην Ελλάδα.