Μια πρωτότυπη προσφορά έκανε η Βόρειος Κορέα στην Τσεχία, καθώς η Πιονγιάνγκ πρότεινε να αποπληρώσει μέρος των χρεών της αντί με χρήματα με μια μεγάλη ποσότητα τζινσένγκ σύμφωνα με τους Financial Times.

Η οικονομία της Βορείου Κορέας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της ύφεσης, που πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων και των 12 δισ. δολ. που ήδη χρωστά στην διεθνή κοινότητα.

Τσέχοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η Πιονγιάνγκ έκανε πρόταση να τακτοποιήσει το 5% από το σύνολο των 10 εκατ. δολαρίων που χρωστά, δίνοντας στην Πράγα τζινσένγκ, την διάσημη ρίζα που χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα διατροφής και θεωρείται ότι βελτιώνει την μνήμη, τις αντοχές και την λίμπιντο.

Η αποπληρωμή χρεών με εμπορεύματα είναι συνήθης σε κομμουνιστικά καθεστώτα. Η Κούβα αποζημιώνει τη Βενεζουέλα για το φθηνό πετρέλαιο που της δίνει, στέλνοντας γιατρούς της σε απομακρυσμένες περιοχές της Βενεζουέλας.

Ο υπουργός Οικονομίας της Τσεχίας εκτιμά ότι το 5% του κορεατικού χρέους αντιστοιχεί σε 20 τόνους της σγουρής λευκόχρωμης ρίζας. Η Τσεχία καταναλώνει περί τους 1,4 τόνους τζινσένγκ το χρόνο.