Με την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών ανανεώνουν το κοινοβούλιο τους την Κυριακή οι Αυστριακοί. Το μεγάλο φαβορί είναι ο 31χρονος υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (OVP) Σεμπάστιαν Κουρτς.
Πολλά είναι τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον συνασπισμό μεταξύ του OVP και του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO) του Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε, που αναμένεται να κερδίσει τη δεύτερη θέση, να είναι το πιο πιθανό όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το αυστριακό εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό και κανένα κόμμα δεν φαίνεται σε θέση να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία μόνο του.
Επιστροφή της άκρας δεξιάς
Είτε το FPO βρεθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς είναι βέβαιο ότι θα καθορίσει τις εξελίξεις. Έπειτα από μία δεκαετία που κυβερνά ο μεγάλος συνασπισμός –οι συντηρητικοί του Κουρτς με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO) του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν—, μοιάζει δύσκολο να συνεχίσουν να κυβερνούν μαζί.
Το κόμμα του Κουρτς, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει το 33% των ψήφων, έχει πλησιάσει το πρόγραμμά του σε αυτό του FPO (27% των ψήφων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση), κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Ένας συνασπισμός μεταξύ των δύο κομμάτων θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.
Ωστόσο το FPO έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα: η πιθανότητα ενός συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (25%) δεν αποκλείεται εντελώς. Τα δύο κόμματα συγκυβερνούν στο κρατίδιο Μπούργκενλαντ και έχουν κοντινές θέσεις αναφορικά με κοινωνικά ζητήματα. Όμως ένα τέτοιο σενάριο δεν χαίρει κοινής αποδοχής στο SPO και προϋποθέτει την απομάκρυνση του Κερν.
Η άκρα δεξιά έχει ήδη κυβερνήσει μαζί με τους συντηρητικούς από το 2000 ως το 2007. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Ευρώπη και οδηγήσει στην υιοθέτηση κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της Αυστρίας. Τέτοια μέτρα δεν είναι πιθανό να ληφθούν σήμερα, καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων έχει χαμηλώσει τους τόνους σε σχέση με την εποχή που βρισκόταν στην ηγεσία του ο Γεργκ Χάιντερ.
Συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με μικρότερα κόμματα
Τρία άλλα μικρότερα κόμματα ελπίζουν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο: το φιλελεύθερο Neos, οι Πράσινοι και ο οικολόγος Πέτερ Πιλτς, τα οποία συγκεντρώνουν από κοινού του το 17% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Μαθηματικά ένα τέτοιο σενάριο θα πρόσφερε στον Κουρτς, αν το αποτέλεσμα για το OVP είναι τόσο υψηλό όσο προβλέπεται, τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με αυτά τα τρία κόμματα.
Το ενδεχόμενο πάντως δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων διαφορών του Λαϊκού Κόμματος με τους Πράσινους, ενώ ο συνασπισμός αυτός θα ήταν και πολύ ευάλωτος.
Κυβέρνηση μειοψηφίας
Σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό επιστήμονα Πατρίκ Μορό, ο Κουρτς, αν βρεθεί στην πρώτη θέση, μπορεί να επιλέξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, στην περίπτωση που κρίνει ότι ο συνασπισμός με τον Στράχε δεν τον συμφέρει.
Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Κουρτς μπορεί να συνασπιστεί με το Neos και να αναμείνει την κατάρρευση του Κόμματος των Ελευθέρων και την ένταξη στο κόμμα του όσων αποχωρήσουν από το FPO.
Νέες εκλογές
Η πιθανότητα κήρυξης νέων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν δεν μπορέσει να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση, δηλαδή αν τα μέλη του συνασπισμού εκτιμήσουν ότι αυτή η επιλογή είναι προς όφελός τους.
Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Αυστρίας, τον φιλελεύθερο οικολόγο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας. Κάτι που επίσης θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.