Πολλούς τριγμούς φαίνεται να προκάλεσε η συνάντηση της 20ης Ιουλίου στο Πεντάγωνο, στην οποία εξετάστηκαν μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δηλώσεις πολλών Αμερικανών αξιωματούχων στο CNN, η σύσκεψη αυτή που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με υψηλόβαθμα στελέχη του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας ήταν «δύσκολη και εκνευριστική».
Ήταν ακριβώς μετά από αυτή την συνάντηση, όταν ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στη διάρκεια μιας ιδιωτικής συζήτησης με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους αποκάλεσε «ηλίθιο» τον Αμερικανό πρόεδρο. Η αποκάλυψη της συζήτησης αυτής και του χαρακτηρισμού τον οποίο απηύθυνε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στον Τραμπ, προκάλεσε νέα ερωτηματικά για τις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών. Ο Τραμπ από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Τίλερσον.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εντός του ειδικού χώρου συσκέψεων που είναι γνωστός ως «το τανκ», μία ημέρα μετά την σύσκεψη που είχε γίνει στον Λευκό Οίκο για το Αφγανιστάν. Οι δύο συσκέψεις είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν διαδοχικά, η μία μετά την άλλη.
Το περιεχόμενο των θεμάτων που εξετάστηκαν στη σύσκεψη του αμερικανικού Πενταγώνου ήταν ευρύτερο και περιλάμβανε τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ για την τήρηση διεθνών συμφωνιών, τα διαφορετικά αριθμητικά επίπεδα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η σύσκεψη που είχε γίνει στον Λευκό Οίκο για το Αφγανιστάν δεν είχε εξελιχθεί καλά, αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν ήταν ευχαριστημένος με τις επιλογές που του παρουσιάστηκαν αναφορικά με τη διαχείριση της πιο μακροχρόνιας πολεμικής εμπλοκής των ΗΠΑ. Ο ίδιος, είχε προτείνει την απόλυση του διοικητή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγού Τζον Νίκολσον, ενώ είχε συγκρίνει την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αναφερόμενη χώρα, με τη διαχείριση ενός γνωστού εστιατορίου στο Μανχάταν.
Η συζήτηση που έγινε στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μία ημέρα μετά και η οποία προγραμματίζονταν για δύο εβδομάδες, είχε οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο μία ευρεία επιμορφωτική εικόνα για τις παρούσες διεθνείς προκλήσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος. Τέτοιες συσκέψεις είναι τυπικές, με στόχο οι Αμερικανοί πρόεδροι να έχουν μία ευρεία εικόνα για τις παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
«Οι ηγετικές τους ικανότητες τέθηκαν ανοιχτά σε αμφισβήτηση»
Μερικοί από τους αξιωματούχους χαρακτήρισαν τη συνάντηση αυτή ως απολύτως απαραίτητη, με δεδομένη την έλλειψη κατανόησης από την μεριά του προέδρου για τα ζητήματα που του παρουσιάστηκαν. «Ήταν μία δύσκολη ημέρα και οι συμμετέχοντες δεν έδειχναν προσοχή σε αυτά που έλεγε ο ΥΠΕΞ Τίλερσον, είχαν την προσοχή τους σε όσα έλεγε ο πρόεδρος», σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους. «Ήταν μία δύσκολη σύσκεψη για τους ανθρώπους του Πενταγώνου, καθώς οι ηγετικές τους ικανότητες τέθηκαν ανοιχτά σε αμφισβήτηση κι αν κάτι βγήκε από αυτή την σύσκεψη, ήταν ακριβώς αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι μετά τις δύο αυτές συσκέψεις, οι συμμετέχοντες ήταν «κατάχλωμοι» από την ευθεία αμφισβήτηση των διοικητικών ικανοτήτων της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και την έλλειψη μιας ελάχιστης αντίληψης για την παγκόσμια κατάσταση, από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ. Στη διάρκεια της σύσκεψης δεν έγινε συζήτηση για την αύξηση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, σύμφωνα με τρεις πηγές.
Ωστόσο, ο Τραμπ είχε δηλώσει προηγούμενα ότι θα πιέσει για την αναβάθμιση της πυρηνικής ικανότητας των ΗΠΑ. Ο ίδιος, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Reuters, νωρίτερα το 2017, ότι επιθυμούσε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, εκφράζοντας ωστόσο, την ανησυχία του, ότι οι ΗΠΑ «είχαν μείνει πίσω από την άποψη της ικανότητας των αμερικανικών πυρηνικών όπλων».
«Είμαι ο πρώτος που θα ήθελε να δει ότι κανένας δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, ποτέ δεν θα μείνουμε πίσω από οποιοδήποτε άλλη χώρα, ακόμη κι αν είναι μία φιλική χώρα. Ποτέ δεν θα μείνουμε πίσω ως μια πυρηνική δύναμη», είχε πει. Για να συνεχίσει: «Θα ήταν θαυμάσιο, είναι ένα όνειρο καμία χώρα να μην έχει πυρηνικά όπλα, αλλά αν οι χώρες συνεχίζουν να έχουν πυρηνικά, τότε, θα είμαστε στην κορυφή», τόνισε.
Τον Δεκέμβριο του 2016, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν και να επεκτείνουν την πυρηνική τους ικανότητα μέχρι ο κόσμος να έρθει στα λογικά του, σχετικά με τα πυρηνικά».
Αρκετοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέψευσαν αναφορά του τηλεοπτικού δικτύου NBC, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ υποστήριξε τον δεκαπλασιασμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ στην διάρκεια της σύσκεψης που έγινε τον Ιούλιο στο πεντάγωνο, αναγκάζοντας τον εκνευρισμένο Τίλερσον να τον αποκαλέσει «ηλίθιο». To CNN δεν επιβεβαίωσε την αναφορά του NBC.
Ο Τραμπ, μιλώντας χθες από το Οβάλ Γραφείο χαρακτήρισε την αναφορά αυτή, ως «κατασκευασμένη είδηση». Στη διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, τόνισε: «Δεν το συζήτησα ποτέ. Για την ώρα έχουμε τόσα πολλά πυρηνικά όπλα. Τα θέλω σε τέλεια κατάσταση. Όταν λένε ότι θέλω να τα δεκαπλασιάσω, είναι πραγματικά άσκοπο, πιστέψτε με. Θα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση».
Παράλληλα, ο Τραμπ, διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ του ιδίου και του Τίλερσον. «Έχουμε πραγματικά μία πολύ καλή σχέση», επισήμανε, καθώς παραδέχθηκε ότι οι απόψεις του για τη Βόρεια Κορέα, διαφέρουν από αυτές του Αμερικανού ΥΠΕΞ. «Νομίζω ότι έχω έχω μία διαφορετική συμπεριφορά στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, από την συμπεριφορά που ενδεχόμενα έχουν άλλοι. Τους ακούω όλους. Από την άλλη μεριά, η συμπεριφορά που έχω εγώ είναι αυτή που μετράει. Έτσι δεν είναι; Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε», ανέφερε.