Για χρόνια, η κοινότητα των διπλωματών στην Ουάσινγκτον αναρωτιόταν ποιους από τους παγκόσμιους ηγέτες θεωρεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα «κολλητούς» ή απλά «φίλους» του.

Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο Ομπάμα σε συνέντευξη του στους Times και τον Fareed Zakaria. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε μια λίστα των «κολλητών» του, ηγετών από όλο τον κόσμο και αυτή περιλαμβάνει: την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμόχαν Σινχ, τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, Λι Μιουνγκ-Μπακ και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ρωτήθηκε από τον Zakaria «έχετε πράγματι κατορθώσει να σφυρηλατήσετε σχέσεις με ξένους ηγέτες; Σας ερωτώ, γιατί δέχεστε κριτική από τον κόσμο για το στυλ διπλωματίας, που ασκείτε.. φαίνεται πολύ κουλ. Ο κόσμος πιστεύει ότι δεν κάνετε παρέα με όλους αυτούς τους τύπους».

Στην απάντησή του ο Αμερικανός πρόεδρος είπε χαρακτηρισιτκά ότι «οι φιλίες και οι σχέσεις εμπιστοσύνης, που μπόρεσα να σφυρηλατήσω με έναν μεγάλο αριθμό ηγετών, μας βοήθησαν να ασκήσουμε μια πιο αποτελεσματική διπλωματία». Τότε, έδωσε πέντε ονόματα ηγετών, με τους οποίους νιώθει πιο κοντά και εξήγησε ότι δεν κάνουν ακριβώς παρέα, αλλά συνεργάζονται αρμονικά και κυρίως, αποτελεσματικά.

«Εννοώ, νομίζω πως εάν τους ρωτήσετε, την Άγκελα Μέρκελ, ή τον πρωθυπουργό Σινχ ή τον πρόεδρο Λι, ή τους πρωθυπουργούς Ερντογάν και Κάμερον θα έλεγαν, ότι έχουμε αρκετή εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Θα έλεγαν ότι πιστεύουμε σε όσα μας λέει. Πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσει εκείνα για τα οποία δεσμεύεται. Πιστεύουμε ότι πραγματικά προσέχει όσα μας ανησυχούν ή μας ενδιαφέρουν» είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα. «Και για τον λόγο αυτό, έχουμε κατορθώσει να έχουμε δυνατούς δεσμούς και να έχουμε αποτελέσματα»πρόσθεσε.