Συνεχίζονται οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Λόγος, οι ενδείξεις από την παλαιστινιακή ηγεσία ότι είναι πιθανόν τελικά να συναινέσει σε πρόσωπο με πρόσωπο επαφές με την ισραηλινή ηγεσία.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί χθες ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επανάληψης των απευθείας συνομιλιών, την προϋπόθεση ότι οι μεσολαβητές για τη Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία και ΟΗΕ, καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις εποικιστικές δραστηριότητες, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες αμέσως.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή, είναι το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν διαιρεθεί σε δύο χωριστούς πληθυσμούς.Ο Μαχμούντ Αμπάς και η Παλαιστινιακή Αρχή διοικούν τη Δυτική Όχθη και τα 2,5 εκατομμύρια των κατοίκων της, αλλά το υπόλοιπο 1,7 εκατομμύριο των Παλαιστινίων κατοικεί στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς και η οποία δεν θέλει καμία συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία.