Η δίκη των δύο τούρκων εκπαιδευτικών που πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και έξι μήνες για να διαμαρτυρηθούν για την απόλυσή τους στο πλαίσιο των διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ξεκίνησε και πάλι στην Άγκυρα.
Η Νουριγέ Γκιουλμέν, καθηγήτρια πανεπιστημίου, και ο Σεμίχ Εζακτσά, δάσκαλος, είναι μεταξύ των περισσότερων από 140.000 ανθρώπων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή παύθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα για το οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Τον Μάρτιο ξεκίνησαν απεργία πείνας και συνελήφθησαν στα τέλη Μαΐου με την κατηγορία ότι ανήκουν σε μια ακροαριστερή οργάνωση, τη DHKP-C, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν με 20 χρόνια κάθειρξη.
Κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία στις 14 Σεπτεμβρίου, στην οποία ούτε η Γκιουλμέν ούτε ο Οζακτσά μπόρεσαν να παραστούν, με τις αρχές να επικαλούνται λόγους ασφαλείας και υγείας για την απουσία τους, δικαστήριο της Άγκυρας αποφάσισε να παραμείνουν υπό κράτηση.
Σήμερα ο Οζακτσά ήταν παρών στο δικαστήριο. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη η Γκιουλμέν, που κρατείται στο νοσοκομείο των φυλακών Σιντσάν κοντά στην Άγκυρα, «οδηγήθηκε με τη βία» στην εντατική ενός νοσοκομείου της τουρκικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το περιβάλλον της.
«Η Νουριγέ δεν δέχεται την παροχή βοήθειας και συνεχίζει την απεργία πείνας», δήλωσε η Εσρά Οζακτσά, σύζυγος του Σεμίχ Οζακτσά, η οποία εκτιμά ότι στόχος της μεταφοράς της Γκιουλμέν στο νοσοκομείο είναι «να την εμποδίσουν να παραστεί στη δίκη της».
Ανήσυχοι για την κατάσταση της υγείας τους, οι συγγενείς των δύο εκπαιδευτικών ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους. Η Γκιουλμέν έχει χάσει 18 κιλά από την έναρξη της απεργίας πείνας και ο Οζακτσά 33 κιλά. Δεκατέσσερις δικηγόροι που εμπλέκονται στην υπόθεση συνελήφθησαν δύο ημέρες πριν την έναρξη της δίκης και κατηγορήθηκαν πριν μία εβδομάδα ότι ανήκουν επίσης στην DHKP-C.