Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο χαρακτήρισε από την Κωνσταντινούπολη τη σημερινή ομιλία του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «υποκίνηση στη βία, η οποία προμηνύει «μία ακόμη πιο εγκληματική συμπεριφορά» εκ μέρους του καθεστώτος.

«Υπάρχει υποκίνηση στη βία, υποκίνηση στον εμφύλιο πόλεμο, πρόθεση για δογματικό διχασμό, τον οποίο το ίδιο το καθεστώς έχει ενθαρρύνει και υποθάλψει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Μπάσμα Κοντμάνι, μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο ανήκουν τα περισσότερα κινήματα της συριακής αντιπολίτευσης.

«Η ανησυχία μας σήμερα είναι ότι μία τέτοια ομιλία είναι αρκούντως χαρακτηριστική της ολοκληρωτικής απόρριψης από τη μεριά του καθεστώτος της διεθνούς κοινότητας.

Και μία ένδειξη ότι τις επόμενες ημέρες και μήνες κατευθυνόμαστε προς μία ακόμη πιο εγκληματική και πιο ανεύθυνη συμπεριφορά εκ μέρους του καθεστώτος», πρόσθεσε η Κοντμάνι.

Η Κοντμάνι και το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο αντιδρούν στη σημερινή ομιλία του Άσαντ, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, στη διάρκεια της οποίας ο σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας είναι «απόλυτη προτεραιότητα» και υποσχέθηκε να χτυπήσει με σιδηρά γροθιά τους «τρομοκράτες».

«Δεν πρέπει να ανεχθούμε αυτούς που τρομοκρατούν τους ανθρώπους, ούτε εκείνους που είναι συνένοχοι με (τα κόμματα) του εξωτερικού», δήλωσε ο Άσαντ προσθέτοντας πως «η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι η μάχη όλων μας, όλος ο κόσμος πρέπει να συμμετάσχει σε αυτήν, όμως ένα δυνατό κράτος είναι ένα κράτος που ξέρει να συγχωρεί».

Η Κοντμάνι, που μιλούσε στα αγγλικά, επέκρινε επίσης τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες ο Άσαντ δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει, όπως το δημοψήφισμα τον Μάρτιο για το νέο σύνταγμα της χώρας.

«Ακούμε συχνά για μεταρρυθμίσεις, όμως δεν έχουμε ακούσει να μιλάνε για καμία πρόοδο σε αυτές από την αρχή της επανάστασης, πριν 11 μήνες», υπογράμμισε.

«Το επόμενο βήμα μας είναι πλέον να πάμε γρήγορα στο Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) με τις αραβικές χώρες, οι οποίες τώρα έχουν πειστεί ότι αυτό το καθεστώς δεν έχει συνεργαστεί με την αποστολή (των παρατηρητών) και δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου.