Σε κατάσταση παρόμοια με εκείνου του σεισμού του 2005 στο Πακιστάν, έκρινε την καταστροφή από τις πλημμύρες ο ΟΗΕ.

Ολόκληρες περιοχές είναι αποκομμένες ενώ 15 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 500.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στο Πουντζάμπ, όπου έχουν καταστραφεί 7.000.000 στρέμματα γης, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η καταστροφή στην επαρχία του Χιμπέρ Παχτούνχουα, όπου σύμφωνα με τις αρχές, 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 213 αγνοούνται.

Ο συντονιστής του ΟΗΕ, Μάρτιν Μογκουάντζα δήλωσε πως πρέπει να αυξηθεί μαζικά το επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας, χρειάζονται καταλύματα, πλαστικές δεξαμενές και προμήθειες που πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως προς τις πληγείσες περιοχές.

Η πακιστανική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών υπολογίζει στα 12 εκατομμύρια τους πλημμυροπαθείς στις περιοχές του Πουντζάμπ και του Χιμπέρ Παχτούνχουα, ενώ στα τρία εκατομμύρια υπολογίζεται ο αριθμός των πλημμυροπαθών στο Σιντ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1.600 έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, ενώ οι κατολισθήσεις του Σαββάτου στην επαρχία Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν επιβάρυναν τον απολογισμό των νεκρών.

Αν και η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει μείωση των βροχοπτώσεων, οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων.