Συνθήκη η οποία απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα υπέγραψαν πενήντα χώρες με επικεφαλής τη Βραζιλία. Η συγκεκριμένη συνθήκη έχει συμβολική μόνο αξία εξαιτίας του μποϊκοτάζ της απαγόρευσης από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις.
Η συνθήκη, η οποία εκπονήθηκε μέσα σε μερικούς μήνες, υιοθετήθηκε τον Ιούλιο από 122 χώρες ενώ θα τεθεί σε ισχύ μόλις θα έχει επικυρωθεί από 50 χώρες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Μισέλ Τέμερ ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το κείμενο αυτό και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 50 χώρες.
Καμιά από τις εννέα πυρηνικές δυνάμεις -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Γαλλία, Βρετανία, Βόρεια Κορέα – δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στη συνθήκη αυτή. Οι χώρες του ΝΑΤΟ αποστασιοποιήθηκαν επίσης, καθώς και η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει υποστεί, το 1945, επίθεση με ατομική βόμβα.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες επικρίνει την πρωτοβουλία, επικαλούμενες την βορειοκορεατική κρίση ως παράδειγμα μιας κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας που καθιστά απαραίτητο το πυρηνικό όπλο.
«Δεν υπάρχει τίποτε που να εύχομαι περισσότερο για την οικογένειά μου από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, όμως οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Ποιος μπορεί να πιστέψει πως η Βόρεια Κορέα θα αποδεχόταν μια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων;», είχε δηλώσει τον Μάρτιο η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.