Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Δευτέρα τους εμπορικούς εταίρους της Βόρειας Κορέας ότι υποστηρίζουν τις πυρηνικές της φιλοδοξίες και τόνισαν ότι η Πιονγκγιάνγκ «παρακαλάει για πόλεμο», μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Κυριακής και τις ενδείξεις ότι προετοιμάζονται και άλλες εκτοξεύσεις πυραύλων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Κυριακής και τις ενδείξεις ότι προετοιμάζονται και άλλες εκτοξεύσεις πυραύλων η Νότια Κορέα επεσήμανε ότι συνομιλεί με την Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο ανάπτυξης αεροπλανοφόρων και στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών στην κορεατική χερσόνησο.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με διάφορους ηγέτες για το θέμα, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής βρίσκονται στο τραπέζι».
Ο Μουν και ο Τραμπ συμφώνησαν στη διάρκεια της συνομιλίας τους να άρουν το όριο βάρους για τις κεφαλές των πυραύλων της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος, γεγονός που θα επιτρέψει στη Σεούλ να πραγματοποιήσει μεγαλύτερης ισχύος πλήγματα σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης. Ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι ο Τραμπ «ενέκρινε επί της αρχής» την κίνηση αυτή.
Στο μεταξύ, η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι κατήγγειλε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλάει για πόλεμο» και κάλεσε τις 15 χώρες μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας να επιβάλλουν «τις πιο ισχυρές κυρώσεις που είναι δυνατόν» εναντίον της χώρας του.
«Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι ΗΠΑ. Δεν το επιθυμούμε τώρα, αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι χωρίς όρια. Θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας και το έδαφός μας», υπογράμμισε η Χέιλι. «Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν ότι κάθε χώρα που έχει εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα βοηθά τις επικίνδυνες και απερίσκεπτες πυρηνικές φιλοδοξίες της», πρόσθεσε.
Η αμερικανίδα πρεσβευτής επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συντάξουν ένα νέο προσχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα το οποίο θα διανείμουν στις άλλες χώρες μέλη και πρόσθεσε πως επιθυμούν να διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία την επόμενη Δευτέρα. Η Κίνα από την πλευρά της, η σημαντικότερη σύμμαχος και εμπορική εταίρος της Βόρειας Κορέας, επεσήμανε ότι η κρίση «πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο».
«Η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ το χάος και τον πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε ο Λιου Ζιεγί, ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, καλώντας παράλληλα τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει να κάνει «λανθασμένες» κινήσεις ενάντια στα συμφέροντά της.
Επίσης ο Λιου ζήτησε την υιοθέτηση του ρωσοκινεζικού σχεδίου που προβλέπει πάγωμα των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από την Πιονγκγιάνγκ με αντάλλαγμα την αναστολή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ- Νότιας Κορέας.
Την πρόταση αυτή απέρριψε όμως αμέσως η Χέιλι, χαρακτηρίζοντάς την «προσβλητική». «Όταν ένα κακοποιό καθεστώς σε σημαδεύει με ένα πυρηνικό όπλο και έναν διηπειρωτικό πύραυλο, δεν κάνει βήματα για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Κανείς δεν θα το έκανε αυτό. Σίγουρα δεν θα το κάνουμε εμείς», τόνισε.
Ο ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια υπογράμμισε ότι «μόνο οι κυρώσεις δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος», ενώ εκτίμησε ότι κινδυνεύει η ειρήνη στην περιοχή. Ο Νεμπένζια κάλεσε μάλιστα τις χώρες μέλη του Συμβουλίου να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και να «μην επιτρέψουν να τους παρασύρουν τα συναισθήματα».
Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων από τον ΟΗΕ από το 2006. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα νέα μέτρα που συζητούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας ενδέχεται να αφορούν το πετρέλαιο, τον τουρισμό, την απέλαση των Βορειοκορεατών που εργάζονται σε άλλες χώρες και αποφάσεις στο διπλωματικό πεδίο. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ έχουν τη στήριξη της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.
Στο μεταξύ αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η δραστηριότητα που παρατηρείται γύρω από τον χώρο εκτόξευσης πυραύλων στη Βόρεια Κορέα υποδηλώνει ότι η χώρα προετοιμάζεται για νέες εκτοξεύσεις. Σε απάντηση η Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Κορέας διεξήγαγε χθες Δευτέρα ασκήσεις με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους αέρος- επιφανείας και βαλλιστικούς πυραύλους. Επιπλέον η Σεούλ θα συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη «στρατηγικών μέσων, όπως αεροπλανοφόρα και βομβαρδιστικά», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας.
Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα αναπτύξει τους τέσσερις εναπομείναντες εκτοξευτήρες του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, μετά την ολοκλήρωση μιας περιβαλλοντικής έκθεσης από την κυβέρνηση.