Η κυβέρνηση της Αργεντινής έθεσε σε εφαρμογή ένα νόμο ο οποίος περιλαμβάνει έναν ευρύ ορισμό της τρομοκρατίας, κάτι που επικριτές του επισήμαναν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταδίκες ανθρώπων σε κάθειρξη ως και 15 χρόνια π.χ. για διαδηλώσεις ή διότι κάνουν αναλήψεις από τράπεζες.
Ο νόμος, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, κάνει λόγο για ποινικό κολασμό σε οποιονδήποτε «τρομοκρατεί» τους πολίτες της Αργεντινής, χωρίς να ορίζει σαφώς τον όρο.
Η κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, η οποία επανεξελέγη πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι το μέτρο είναι απαραίτητο για να τεθούν σε εφαρμογή οι κανόνες που είχε προτείνει μια διεθνική οργάνωση καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος (Financial Action Task Force, FATF).
Ο επικεφαλής της υπηρεσίες καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος Χοσέ Σμπατέγια δήλωσε πρόσφατα πως ο νόμος έχει στόχο να εμποδίσει «οποιαδήποτε ομάδα ή οικονομικά ισχυρούς ανθρώπους που έχουν σκοπό με συντονισμένες ενέργειες να εξαλείψουν τα αποθεματικά της χώρας ή να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό με τρόπους όπως το να αποσύρουν όλες τις καταθέσεις τους».
Ωστόσο νομικοί στην Αργεντινή επισημαίνουν ότι η ορολογία που χρησιμοποιείται αφήνει τόσο αόριστο τον ορισμό της τρομοκρατίας που τα δικαστήρια είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον ακυρώσουν.
«Το πρόβλημα βρίσκεται στην αμφισημία» ανέφερε ο συνταγματολόγος Φέλιξ Λον. «Μπορεί να αναφέρεται σε κοινωνικές διαμαρτυρίες, ή ακόμα και σε έναν τίτλο μιας εφημερίδας» πρόσθεσε.
«Το να σπεύσει ο κόσμος στις τράπεζες για να πάρει τα χρήματά του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τρομοκρατία» συμπλήρωσε.