Σειρά πυρκαγιών πλήττει σήμερα την κεντρική και τη νότια Ιταλία. Στην Καλαβρία, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη σε 46 διαφορετικά μέτωπα. Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή όλων των μεγαλύτερων πόλεων: του Καταντζάρο, της Βίμπο Βαλέντσια, της Κοσέντσα και του Ρήγιου της Καλαβρίας.
Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικές δυνάμεις, ο στρατός και εναέρια μέσα. Ο πρόεδρος της περιφέρειας Μάριο Ολιβέριο ζήτησε από την κυβέρνηση Τζεντιλόνι την αποστολή ακόμη περισσότερων μέσων, για να μπορέσει να ενισχυθεί η όλη προσπάθεια όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Παράλληλα σειρά πυρκαγιών έχει ξεσπάσει και στην κεντρική Ιταλία, έξω από την πόλη Ριέτι (90 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης) και στην περιφέρεια Αμπρούτσο.
Ο δήμαρχος της περιοχής Αντροντόκο, έξω από το Ριέτι, ζήτησε από την πολιτική προστασία να στηρίξει ακόμη πιο δυναμικά το έργο της πυροσβεστικής και κατήγγειλε ότι «είναι απαράδεκτο, έπειτα από τόσες καταστροφές, να μπορούν κάποιοι εμπρηστές να εισέρχονται ακόμη, περπατώντας ανενόχλητα στα μονοπάτια, μέσα στα δάση της περιοχής».
Στο όρος Τζιάνο (Ιανός) στην περιφέρεια του Ριέτι, οι φλόγες κατέστρεψαν την βλάστηση και τα δέντρα με τα οποία, από την εποχή του φασισμού, είχε σχηματιστεί η λέξη Dux, (αρχηγός). Μια λατινική λέξη, με την οποία, μαζί με την μεταγενέστερη ιταλική Ντούτσε, ήθελε να τον αποκαλούν ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσσολίνι.
Η λέξη αυτή «γραμμένη με πεύκα» στο όρος Τζιάνο, είχε προκαλέσει σειρά πολεμικών, με ερωτήσεις αριστερών βουλευτών στο κοινοβούλιο, οι οποίοι απαιτούσαν το «σβήσιμό» της. Ωστόσο είχε παραμείνει στην κορυφή του βουνού επί σχεδόν 80 χρόνια. Τώρα πολλοί θεωρούν ότι τα δέντρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξαναφυτευθούν.
Αλλά μερικοί γεωλόγοι εκφράζουν φόβους ότι η αποψίλωση μπορεί να ευνοήσει, τον ερχόμενο χειμώνα, επικίνδυνες κατολισθήσεις. Και δεν λείπουν οι ακροδεξιοί, όπως τα μέλη της οργάνωσης Casa Pound, οι οποίοι αναγγέλλουν προκλητικά ότι θα προχωρήσουν σε στοχευμένη δενδροφύτευση, διότι «η Ιστορία δεν μπορεί να σβηστεί».
(Φωτογραφία αρχείου)