Η ιταλική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για απόδοση ευθυνών, μετά τη χθεσινή βίαιη εκκένωση κεντρικής πλατείας της Ρώμης από ερυθραίους και αιθίοπες μετανάστες και πρόσφυγες. Το έκανε γνωστό ο ίδιος ο επικεφαλής της αστυνομίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Πιο αναλυτικά, προκάλεσε οργισμένη αντίδραση η φράση ανώτερου αστυνομικού, η οποία ηχογραφήθηκε από οπερατέρ και δημοσιογράφο. Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, δεν δίστασε να πει σε υφιστάμενό του: «Πρέπει να εξαφανιστούν. Αν πετάξουν τίποτα σπάστε τους το χέρι». Η αναφορά είναι, ακριβώς, σε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες κοιμόντουσαν στην πλατεία Ιντιπεντέντσα, μετά την εκκένωση κτιρίου στο οποίο ζούσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η χρήση αντλιών νερού για να εκκενωθεί η πλατεία, παρά το ότι την ώρα της επιχείρησης, χθες τα χαράματα, στην Πιάτσα Ιντιπεντέντσα κοιμόντουσαν πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά, προκάλεσε την καταδίκη του ιταλικού παραρτήματος της Unicef.
«Τα παιδιά, αφού βρέθηκαν μέσα σε μια σκηνή που θύμιζε αντάρτικο πόλης, υποχρεώθηκαν να μπουν σε πούλμαν της αστυνομίας. Φώναζαν και χτυπούσαν τα χέρια τους στα τζάμια καθ΄όλη τη διαδρομή», αναφέρει o Aντρέα Ιακομίνι, εκπρόσωπος της Unicef Italia. Υπενθυμίζει, δε, ότι πρόκειται, συνολικά, για οκτακόσια άτομα, στα οποία έχει αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα, που συχνά εργάζονται και τα παιδιά τους, σε πολλές περιπτώσεις, πήγαιναν σχολείο κοντά στην περιοχή στην οποία έγινε η βίαιη εκκένωση. Οι Γιατροί χωρίς σύνορα έκαναν γνωστό ότι μια γυναίκα λιποθύμησε εξαιτίας της χρήσης αντλιών και τουλάχιστο άλλες πέντε τραυματίσθηκαν, με πολλαπλά κατάγματα.
«Ενεργοποιήσαμε την εσωτερική μας διαδικασία και δεν πρόκειται να γίνουν χάρες σε κανέναν» τονίζει, από τη μεριά του, ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας. Παράλληλα, δηλώνει στη La Repubblica ότι «η σοβαρότητα του γεγονότος ότι χρησιμοποιήθηκαν αντλίες νερού και η απερίσκεπτη φράση που ακούστηκε κατά την συγκεκριμένη επιχείρηση, δεν μπορούν να μετατραπούν σε φύλλο συκής», για να καλυφθούν δηλαδή κάποιοι άλλοι υπεύθυνοι.
Ο Φράνκο Γκαμπριέλι θεωρεί ότι άλλο τόσο σοβαρές ευθύνες βαραίνουν όσους επέτρεψαν σε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν σε μια τέτοια προβληματική κατάσταση, στο κέντρο της Ρώμης. Και υπενθυμίζει ότι πριν από δυο χρόνια ο δήμος της ιταλικής πρωτεύουσας είχε εγκρίνει 130 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να βρεθούν εναλλακτικοί χώροι φιλοξενίας για τους πολίτες που ζούσαν σε ακίνητα υπό κατάληψη.