Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στην Κίνα απευθύνοντας έκκληση να αυξηθούν οι προγεννητικοί ιατρικοί έλεγχοι, καθώς περίπου 900.000 μωρά κάθε χρόνο γεννιούνται με γενετικές ανωμαλίες.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συχνότητα των γενετικών ανωμαλιών το 1996 ήταν 87,8 ανά 10.000 άτομα, το 2010 όμως αυξήθηκε σε 149,9 ανά 10.000 άτομα από 120 που ήταν το 2003, όταν η Κίνα κατάργησε τους υποχρεωτικούς προγεννητικούς ελέγχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι υγειονομικές αρχές.
Σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο ταχύτατα γηράσκοντας πληθυσμός της χώρας, οι αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν στα παντρεμένα ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά, τερματίζοντας με τον τρόπο αυτό την πολιτική του ενός παιδιού που εφαρμόστηκε πριν από δεκαετίες για να συγκρατήσει έναν αυξανόμενο πληθυσμό.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Σχεδιασμού, το 60% των γυναικών που δικαιούνται να έχουν δεύτερο παιδί είναι από 35 ετών και πάνω. Υπολογίζεται επίσης ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων γυναικών που εγκυμονούν θα υπερβεί τα 3 εκατομμύρια ετησίως από το 2017 έως το 2020. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών.
Η Κίνα έχει ορίσει την 25η Αυγούστου ως Ημέρα Πρόληψης της Αναπηρίας για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις αναπηρίες, προκειμένου να βοηθήσει τον κόσμο να εντοπίζει καλύτερα τους κινδύνους.
Στην Κίνα σήμερα υπάρχουν πάνω από 85 εκατ. άτομα με ειδικές ανάγκες.