Ένας Αμερικανός περίμενε την εκτέλεσή του, την ώρα που νέα πειστήρια DNA εμφανίστηκαν και αποδείκνυαν την αθωότητά του. Κι ενώ η εκτέλεση είχε οριστεί για τις 22 Αυγούστου, η πολιτεία του Μισούρι αποφάσισε να τη σταματήσει.
Ο κυβερνήτης του Μισούρι Eric Greitens διέταξε την αναστολή εκτέλεσης του 48χρονου Marcellus Williams, ο οποίος καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο της Lisha Gayle στο Σεν Λούις το 1998. Η απόφαση ήρθε λίγες ώρες πριν ο Williams εκτελεστεί με ένεση στη φυλακή.
«Η ποινή του θανάτου είναι η απόλυτη τιμωρία. Για να προχωρήσουν με τη θανατική ποινή, οι κάτοικοι του Μισούρι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην απόδειξη της ενοχής. Δεδομένων των νέων πληροφοριών, θα ορίσω μια επιτροπή έρευνας για την υπόθεση», ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνήτης.
Ο εισαγγελέας είχε ισχυριστεί πως ο άντρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη γυναίκα όταν εκείνη τον βρήκε μέσα στο σπίτι της να κλέβει. Ο Williams επέμενε εδώ και δεκαετίες για την αθωότητά του και, έπειτα από 16 χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθάνατων, η ημερομηνία εκτέλεσής του με φονική ένεση ορίστηκε. Κι ενώ περνούσε τις τελευταίες του στιγμές στον κόσμο, υπήρχαν φωνές που ουρλιάζουν για την αθωότητά του, καθώς το τεστ DNA αποκάλυψε πως το αίμα του δεν είναι αυτό που βρέθηκε πάνω στο μαχαίρι που σκότωσε την Gayle, κάνοντας λόγο για «άγνωστο άντρα»!
Τα πειστήρια δεν ήταν διαθέσιμα στην αρχική δίκη και οι δικηγόροι του είχαν κάθε λόγο να πιστεύουν πως μια τέτοια αποκάλυψη θα μπορούσε όχι μόνο να τον σώσει από τον θάνατο, αλλά να τον αθωώσει κιόλας. Κι έτσι απευθύνθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο μπας και γλιτώσει τη ζωή του την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Οι δικηγόροι ζητούσαν να παγώσουν την εκτέλεση και να γίνουν δεκτά τα νέα δεδομένα.
Ο δικηγόρος του, Kent Gimpson, είπε στο δίκτυο «Al Jazeera»: «Αιτηθήκαμε από το δικαστήριο να κοιτάξει τα νέα στοιχεία στις 14 Αυγούστου, αλλά σε λιγότερο από 24 ώρες αποφάσισαν ότι με βάση τα πρακτικά της δίκης η εκτέλεση πρέπει να συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί. Αυτό είναι πρωτοφανές».
«Δεν υπάρχουν φυσικές αποδείξεις, ούτε αυτόπτες μάρτυρες που να συνδέουν τον Williams με τον φόνο, το DNA στο όπλο δεν είναι δικό του, το ματωμένο αποτύπωμα στη σκηνή του εγκλήματος δεν είναι από το παπούτσι του Williams, και είναι διαφορετικού μεγέθους, ακόμα και οι τρίχες των μαλλιών που βρέθηκαν δεν είναι δικές του», ανέφερε ο δικηγόρος, «κάποιος άλλος σκότωσε την Gayle, όχι ο Williams».
Ο δικηγόρος παραδέχτηκε μάλιστα ότι όταν έγινε η δική του πελάτη του παραήταν πολυάσχολος για να ασχοληθεί όπως θα έπρεπε με την υπερασπιστική του γραμμή, καθώς θεωρούσε πως η υπόθεση ήταν απλή. Όταν ζήτησε μάλιστα αναβολή για να προετοιμαστεί καταλλήλως, ο δικαστής του την αρνήθηκε.
Το 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μισούρι ανέβαλε την εκτέλεση του θανατοποινίτ,η επιτρέποντας στους δικηγόρους του Williams να τον υποβάλουν σε εξέταση DNA. Και παρά τα αποτελέσματα που φάνηκε να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους, η εκτέλεση ορίστηκε κανονικά.
Ο εισαγγελέας επέμενε πάντως πως ο Williams είναι ο φονιάς, παραθέτοντας τις μαρτυρίες δυο ανθρώπων στους οποίους εξομολογήθηκε ο θανατοποινίτης τη δολοφονία. Κι εκεί σταματούν οι αποδείξεις! Ο δικηγόρος του είπε πάντως πως οι δυο μάρτυρες, ένας πρώην συγκρατούμενος και μια ιερόδουλη, δεν είναι ακριβώς οι πιο αξιόπιστες πηγές για να καταδικάσεις κάποιον σε θάνατο χωρίς άλλες αποδείξεις…