Ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Ρόμπερτ Κούπερ δήλωσε ότι κανένας δεν θα αναγκάσει τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο.
«Κανένας δεν πρόκειται να επιβάλει κάτι στη Σερβία. Κανένας δεν θα αναγκάσει τη Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο ή να αλλάξει το Σύνταγμά της» τόνισε ο κ. Κούπερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.
Ο διαμεσολαβητής της ΕΕ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόθεση να αμφισβητήσουν το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, ούτε το Σύνταγμα της Σερβίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες ενόψει της επόμενης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
«Είμαστε πράγματι πολύ κοντά σε συμφωνία. Υπάρχουν λίγα εκκρεμή ζητήματα, αν και μπορεί να αποβούν δύσκολα», ανέφερε ο διαμεσολαβητής της ΕΕ απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο ζήτημα της εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακά φόρουμ, η διευθέτηση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει η Σερβία τον Μάρτιο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.
Ο κ. Κούπερ είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο, όπως τόνισε, είναι ότι ουσιαστικός στόχος της ΕΕ είναι η περιφερειακή συνεργασία βασισμένη στην ιδέα ότι πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στους ανθρώπους έναντι της πολιτικής.
«Το δεύτερο στοιχείο» υπογράμμισε ο κ. Κούπερ «είναι ότι με βάση το σερβικό Σύνταγμα το Κόσοβο είναι τμήμα της Σερβίας».
«Πρέπει, συνεπώς, να βρούμε λύση με την οποία αυτό θα είναι σεβαστό, λύση που θα επιτρέπει στη Σερβία να διατηρήσει τη συνταγματική της θέση και ταυτόχρονα θα επιτρέπει την πρακτική συνεργασία» ανέφερε ο διαμεσολαβητής της ΕΕ σημειώνοντας ότι αυτό είναι εφικτό να γίνει.
Ο κ. Κούπερ είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τη μέχρι στιγμής πορεία του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας.
«Μπορώ να θυμηθώ τουλάχιστον δέκα πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, αν αρχίζαμε από την αρχή. Αλλά διδαχθήκαμε και διανύσαμε μακρύ δρόμο» τόνισε προσθέτοντας ότι η επίτευξη συμφωνιών είναι πολύ δύσκολη και ότι είναι δυνατή, μόνον όταν και οι δύο πλευρές μετακινούνται από τις «κόκκινες γραμμές» τους.
Σε ερώτηση αν πρέπει να συμμετάσχουν στο διάλογο και εκπρόσωποι των Σέρβων του βορείου Κοσόβου, ο κ. Κούπερ είπε ότι πρέπει να ακουστούν.
«Όταν λέω ότι πρέπει να τους ακούσουμε, αναφέρομαι στις Βρυξέλλες, στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι. Από την άλλη πλευρά είναι δύσκολο να ακούσεις, όταν οι άνθρωποι είναι στα οδοφράγματα, φωνάζουν συνθήματα και εκτοξεύουν πέτρες», σημείωσε ο κ. Κούπερ.
«Η βία δεν επιλύει τίποτα. Στην πραγματικότητα, μόνον αναβάλλει την επίλυση προβλημάτων» τόνισε ο κ. Κούπερ υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι πρέπει να απομακρυνθούν άνευ όρων όλα τα οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο.