Συνεχίζουν να ζουν δραματικές ώρες οι κάτοικοι των ελληνικών χωριών της Αλβανίας, καθώς οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε για τρίτη σερί ημέρα, παρά το γεγονός ότι κάποια από τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση.
Στον δήμο Δρόπολης, στο χωριό Γράψη, που οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα σπίτια (σε δύο) και έκαψαν σχεδόν ολοσχερώς ένα από αυτά, το οποίο -ευτυχώς δεν κατοικούταν για πολλά χρόνια- πλέον η πυρκαγιά έχει υποχωρήσει και δεν δείχνει απειλητική. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς η αναζωπύρωση, λόγω του ότι ένα άλλο μέτωπο μαίνεται λίγα μέτρα μακριά από το χωριό.
Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη, ενώ τη μεγαλύτερη ανακούφιση προκάλεσε το γεγονός ότι η φωτιά υποχώρησε στις Γιοργουτσάτες, όπου υπάρχουν αρκετές παραγωγικές μονάδες και μια άκρως επικίνδυνη να εκραγεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου. Η πυρκαγιά τέθηκε σε ύφεση και στο χωριό Ζερβάτι.
Συνεχίζει να καίγεται το «Γαλάζιο Μάτι»
Παρόλα αυτά, η μάχη δεν σταματάει, καθώς στον δήμο Φοινίκης η φωτιά που καίει ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πάρκου στο «Γαλάζιο Μάτι» δεν κατέστη δυνατό να τεθεί σε ύφεση. Οι ελληνικές πυροσβετσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βοηθούν στην προσπάθεια κατάσβεσης, αλλά το δύσβατο του μέρους κάνει τη δουλειά των πυροσβεστών, της Αστυνομίας και του στρατού πολύ δύσκολη.
Το μόνο παρήγορο για τα ελληνικά χωριά της Αλβανίας, τόσο του Αργυρόκαστρου όσο και των Αγίων Σαράντα, είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε θύμα, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από τους κάτοικους κινδύνευσαν. Άλλωστε, αυτή η εποχή είναι εκείνη που οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες επιστρέφουν στα χωριά τους για ολιγοήμερες διακοπές και για να δουν συγγενικά τους πρόσωπα, με αποτέλεσμα να έχει πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με άλλη περίοδο.
Τόσκας: Δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης
«Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα,» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται και εδώ έχουμε και έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο, να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά τα χωριά. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χθες το βράδυ, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα καναντέρ που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αφού ενεργήσουν για αρκετή ώρα στην περιοχή, στη συνέχεια τα καναντέρ θα συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή της Φλώρινας.