Απέρριψε το διεθνές ποινικό δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία το αίτημα της υπεράσπισης του Σέρβου εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι, να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν αναφορικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, κατά τη διάρκεια του πολέμου στα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λόγω ελλείψεως επαρκών στοιχείων.

H απόφαση του δικαστηρίου ακυρώνει τις πιθανότητες του Σέσελι να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Σερβίας το 2012, ως ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος.

Το ICTY αποφάσισε να συνεχιστεί η δίκη του Σέρβου εθνικιστή, ο οποίος κατηγορείται για «φόνους, εξόντωση, καταδίωξη, βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση» μη Σέρβων, στο πλαίσιο προσπαθειών για τη δημιουργία της Μεγάλης Σερβίας, κατά την περίοδο της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο Σέσελι αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αν κριθεί ένοχος για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται, μεταξύ των οποίων και η υποκίνηση μίσους εναντίον μουσουλμάνων της Βοσνίας και Κροατών, ως επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Σερβίας. Ο Γάλλος δικαστής του ICTY, Ζαν Κλοντ Αντονετί, απεφάνθη ότι το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα του κατηγορουμένου.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Σέσελι, που εξακολουθεί να ασκεί πολιτική επιρροή στη Σερβία, είχε διατυπώσει αίτημα να απαλλαγεί από εννέα από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το κύριο επιχείρημα των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις εις βάρος του, ενώ επιπλέον ζήτησαν να καταβληθεί στο Σέσελι αποζημίωση για τα οκτώ και πλέον χρόνια που είναι φυλακισμένος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2009, η δίκη του Σέσελι ανεστάλη εξαιτίας απειλών εναντίον ενός μάρτυρα στην υπόθεση. Η δίκη ξανάρχισε τον περασμένο χρόνο κεκλεισμένων των θυρών ώστε να προστατεύονται οι μάρτυρες.