Έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι για να δηλώσει αν θα αποδεχθεί τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισης του δικαστηρίου και τις εγγυήσεις που παρείχε η κυβέρνηση της Σερβίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος θα παραμείνει στη φυλακή, δήλωσε ο δικηγόρος Τόμα Φίλα στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug διευκρινίζοντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ειδική διαδικασία. Αν δεν υπάρξει απάντηση, εκτιμάται ότι ο Σέσελι δεν συμφώνησε με τους όρους που έθεσε στο ICTY, πρόσθεσε.
Η προθεσμία που είχε ορίσει το ICTY έληξε και μεταξύ των όρων προσωρινής αποφυλάκισης του κατηγορούμενου ήταν η παραμονή σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σερβία, η κατάσχεση του διαβατηρίου και η απαγόρευση επαφών με μάρτυρες και θύματα.
Από το ICTY ανέφεραν ότι δεν έλαβαν απάντηση από τον κατηγορούμενο και δεν αποσαφήνισαν αν θα εξετάσουν ενδεχόμενη απάντησή του αν κατατεθεί εκτός της προθεσμίας τριών ημερών που είχε οριστεί.
Ο κ. Φίλα τόνισε ότι η προσωρινή αποφυλάκιση του κατηγορουμένου χωρίς κανέναν όρο θα ήταν η μοναδική δίκαιη λύση και πρόσθεσε ότι το δικαστικό συμβούλιο οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να αποφασίσει να τον απελευθερώσει με την εγγύηση από τη Σερβία ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα.
“Σε τέτοια περίπτωση ο Σέσελι θα εγκατέλειπε τη Χάγη, είτε ήθελε, είτε δεν ήθελε. Αλλά νομίζω ότι δεν θα γίνει αυτό, επειδή αν ήθελαν να τον αποφυλακίσουν δεν θα του έθεταν όρους” ανέφερε ο Σέρβος δικηγόρος.
Με τους όρους της Χάγης η φυλακή του Σεβενίνγκεν αντικαθίσταται από άλλη στο Βελιγράδι, μόνον που ο κατηγορούμενος θα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό κάτι που συνυπολογίζεται στην ποινή, είπε ο Τόμα Φίλα, τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αφεθεί αμέσως ο κατηγορούμενος ελεύθερος, επειδή το κράτος πρέπει να προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών του.
Ο Βόισλαβ Σέσελι στις 23 Φεβρουαρίου του 2003 παραδόθηκε οικειοθελώς στο ICTY και δήλωσε ότι είναι αθώος στις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των νόμων και εθίμων πολέμου κατά την περίοδο 1991-1993 στην Κροατία, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και στη Βοϊβοντίνα.