Ένα ψήφισμα για τον Βόισλαβ Σέσελι «πέρασε» σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από συζήτηση μιας ώρας, με το οποίο καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) να επανεξετάσει τις προϋποθέσεις για την προσωρινή αποφυλάκιση του ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), υπό τις νέες συνθήκες. Παροτρύνει δε, τις σερβικές αρχές να πάρουν αποστάσεις από τις δηλώσεις του Σέσελι.
Ο Έντουαρντ Κούκαν, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ευρωκοινοβουλίου, αρμόδιας για τις σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ0, δήλωσε στην αρχή της συζήτησης ότι εκτιμά πως το ψήφισμα θα ενισχύσει την ένταση στην περιοχή, αντί να την αποκλιμακώσει, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να το στηρίξει.
Κατανοώ πλήρως το κακό μιας πολεμικής ρητορικής και του λόγου μίσους, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, σημείωσε ο κ. Κούκαν, επισημαίνοντας ωστόσο πως το ψήφισμα αποδίδει σημασία στον Σέσελι που δεν τού αξίζει.
Εξαιτίας αυτού και λόγω του γεγονότος ότι το ψήφισμα επικρίνει ένα ανεξάρτητο δικαστήριο, το οποίο δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν πρόκειται να το στηρίξω, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανάλογη ήταν και η στάση του Βούλγαρου ευρωβουλευτή Ανγκέλ Τζαμάρζκι, ο οποίος υπογράμμισε πως -κατά την άποψή του- οι σερβικές αρχές έχουν ήδη πάρει αποστάσεις από τον Σέσελι, γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος για το ψήφισμα.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στήριξαν την πρόταση ψηφίσματος, με τους Κροάτες ευρωβουλευτές να είναι οι πλέον επικριτικοί, αφού με δική τους πρωτοβουλία κατατέθηκε το ψήφισμα.
Η ευρωβουλευτής Ρούζα Τομάσεβιτς από την Κροατία δήλωσε ότι το θέμα δεν θα συζητείτο, εάν οι σερβικές αρχές είχαν λάβει αποστάσεις (από τον Σέσελι), ενώ εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά της για τη λειτουργία του Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς το ανεπαρκές και μεροληπτικό.
Από την πλευρά του, ο Κροάτης ευρωβουλευτής Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι του φαίνεται πως οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Σερβίας είτε συμφωνούν σιωπηρά με τον Σέσελι είτε τον φοβούνται. «Ποιο είναι το πρόβλημα πρόεδρε Νίκολιτς, πρωθυπουργέ Βούτσιτς και υπουργέ Ντάτσιτς; Γιατί παραμένετε σιωπηλοί;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Ίβο Βάιλ δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι θα στηρίξει το ψήφισμα επειδή η ρητορική μίσους δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτή στην Ευρώπη, σήμερα.
Στο τέλος της συζήτησης, μίλησε στους ευρωβουλευτές ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος εκ μέρους της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε ότι η ΕΕ σέβεται τις αποφάσεις του ICTY, ενώ τόνισε ότι οι δηλώσεις του Σέσελι ανήκουν στο παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά τη Σερβία, χαιρετίζουμε την προσήλωση της σερβικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή οδό, την ανάπτυξη των σχέσεών της με τις χώρες της περιοχής και τη συνεργασία της με το ICTY, είπε ο Κύπριος επίτροπος.
Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε, σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζεται η πολεμοχαρής ρητορική του Βόισλαβ Σέσελι, η παρακίνησή του σε μίσος, η ενθάρρυνση εδαφικών διεκδικήσεων και η προσπάθειά του να θέσει τη Σερβία εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμη ότι οι προκλητικές δημόσιες δραστηριότητες του Σέσελι και η πολεμοχαρής ρητορική του, από τη στιγμή της προσωρινής απελευθέρωσής του (για λόγους υγείας), ανοίγουν εκ νέου τις πληγές των θυμάτων των πολέμων τής δεκαετίας του 1990.
Σημειώνεται δε, ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του ενδέχεται να παρεμποδίσουν την πρόοδο στην περιφερειακή συνεργασία και τη διαδικασία συμφιλίωσης και να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν, επίσης, από το ICTY και το γραφείο της Εισαγγελίας του Διεθνούς Δικαστηρίου να λάβουν μέτρα για την επανεξέταση της ύπαρξης των προϋποθέσεων για την προσωρινή αποφυλάκιση του Σέσελι, υπό τις νέες συνθήκες, επισημαίνοντας πως τα διαφορετικά στάνταρτ σε ό,τι αφορά την πρακτική που ακολουθεί το Δικαστήριο στις αποφυλακίσεις δεν συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του.
Στο ψήφισμα, που δεν είναι δεσμευτικό, δεν περιλαμβάνεται το αίτημα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και των Πράσινων να ζητηθεί από τη Σερβία το άνοιγμα των στρατιωτικών αρχείων της πρώην Γιουγκοσλαβίας προκειμένου να διευκολυνθεί η απόδοση ευθυνών για τα εγκλήματα και να καθοριστεί η τύχη των αγνοούμενων.