Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν «ισχυρές ενστάσεις» στα σχέδια της ΕΕ που αποσκοπούν στη χρέωση των αεροπορικών εταιρειών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις πτήσεις τους από και προς την Ευρώπη και ζήτησαν να ρυθμιστεί το ζήτημα αυτό στους κόλπους της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

«Οι ΗΠΑ έχουν ισχυρές ενστάσεις, τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, στα σχέδια της ΕΕ να επιβάλει τις δικές της πολιτικές σε άλλες χώρες», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι διαθέτει «έναν αριθμό δυνατοτήτων» για να θέσει υπό αμφισβήτηση τα σχέδια αυτά.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε χθες ότι η ΕΕ μπορεί να αναγκάσει όλες τις αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν πτήσεις από ή προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια να εξαγοράζουν ποσοστά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 1ης Ιανουαρίου του 2012.

«Απογοητευτήκαμε από την απόφαση του δικαστηρίου. Το μήνυμά μας στην ΕΕ είναι πάρα πολύ συνεπές: υπάρχουν μηχανισμοί (…) στην ICAO για την αντιμετώπιση του ζητήματος της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκεί θα πρέπει να συζητούνται τα θέματα αυτά», δήλωσε εξάλλου χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νάλαντ σε δημοσιογράφους.