Η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων με τουρκικές ρίζες που ζουν στην επικράτειά της, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσφέροντας εγγυήσεις ότι η κοινότητα των Τούρκων δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα παρά την εντεινόμενη διένεξη μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας.
Σε μια ανοικτή επιστολή του την οποία δημοσιεύει σήμερα Σάββατο η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Bild, ο Γκάμπριελ τονίζει ότι η Γερμανία πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προστατεύσει τους υπηκόους της αλλά υπογραμμίζει ότι το Βερολίνο δεν βρίσκεται σε διένεξη με τους τούρκους πολίτες.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες μας», γράφει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Όσο δύσκολες κι αν είναι οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, ένα πράγμα είναι σαφές: Εσείς, οι άνθρωποι τουρκικής καταγωγής που ζείτε στη Γερμανία, ανήκετε εδώ μαζί μας, είτε έχετε γερμανικό διαβατήριο, είτε όχι».
Η δημόσια παρέμβαση του Γκάμπριελ καταγράφεται μετά τη σύγκριση που έκανε ένας εξέχων συνάδελφός του στην κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανάμεσα στις συλλήψεις έξι υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου ενός Γερμανού, και τις πρακτικές αυταρχισμού που κατ’ αυτόν εφαρμόζονταν στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία.
«Πάντοτε παλεύαμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, διότι γνωρίζουμε ότι οι καλές σχέσεις είναι σημαντικές για εσάς», τους Τούρκους της Γερμανίας, προσθέτει στην ανοικτή επιστολή του ο γερμανός ΥΠΕΞ.
Το κείμενο που υπογράφει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δημοσιεύεται από την εφημερίδα τόσο στη γερμανική, όσο και στην τουρκική γλώσσα.
Αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν όλο και πιο έντονη ανησυχία για αυτή που λένε ότι είναι μια ευρείας κλίμακας μυστική δράση των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας στους κόλπους της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία.
Χθες Παρασκευή ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας δήλωσε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διεξάγουν επιχειρήσεις στη Γερμανία, στοχοθετώντας κυρίως αντιπάλους του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η ένταση στις διμερείς σχέσεις ήταν ήδη μεγάλη πριν από τη σύλληψη των ακτιβιστών, εξαιτίας του απόηχου του δημοψηφίσματος που διεξήχθη τον Απρίλιο στην Τουρκία για τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό και την απόφαση του Βερολίνου να αποσυρθούν τα γερμανικά στρατεύματα από μια τουρκική στρατιωτική βάση, διαδικασία που άρχισε αυτόν τον μήνα.
Οι συλλήψεις των ακτιβιστών εντάσσονται στο γενικότερο κύμα καταστολής σε σχεδόν κάθε πτυχή της τουρκικής κοινωνίας μετά την περσινή απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.