Σημαντική μείωση στην αγοραστική κίνηση των εορτών διαπιστώνουν οι ιταλικές εμπορικές ενώσεις. Η ένωση Confesercenti τονίζει ότι οι αγορές δώρων και άλλων ειδών για τα Χριστούγεννα έχουν μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με το 2011.

Ο Βάλτερ Τζανμαρία, πρόεδρος της Confesercenti της Ρώμης, μιλώντας στον ιταλικό τύπο τονίζει ότι «ο τομέας των εμπορικών επιχειρήσεων περνά μια πρωτοφανή κρίση. Από τις ενδείξεις έως τώρα, μπορεί κανείς βάσιμα να υποθέσει ότι το 2012, στην ιταλική πρωτεύουσα θα κλείσουν περισσότερα από τα 6.000 καταστήματα, για τα οποία έκαναν λόγο οι μέχρι τώρα προβλέψεις».

«Σε ορισμένες περιπτώσεις» -προσθέτει ο Τζανμαρία- «η κάμψη της αγοραστικής κίνησης των Χριστουγέννων, αγγίζει και το 50%». Η τοπική αυτοδιοίκηση της Ρώμης αποφάσισε ότι οι χειμερινές εκπτώσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις 5 Ιανουαρίου, πριν δηλαδή από τα Θεοφάνια και την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου.

Κάθε οικογένεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις, πρόκειται να ξοδέψει γύρω στα τριακόσια ευρώ, μια μείωση η οποία, σε σχέση με πέρυσι, θα είναι τουλάχιστο της τάξης του 15%.

Οι ενώσεις καταναλωτών Codacons και Adoc θεωρούν ότι «η περίοδος των εκπτώσεων, δεδομένης της φετινής σοβαρής οικονομικής κρίσης θα έπρεπε να αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα, για να μπορέσουν να ανασάνουν τόσο οι πολίτες που θα ήθελαν να αγοράσουν κάτι, όσο και οι έμποροι».