Διπλωμάτες των χωρών που έχουν επιβάλλει μονομερείς κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, πέρα από εκείνες που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη για να συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέου γύρου κυρώσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η συνάντηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες «τεχνική συνάντηση», σύμφωνα με ιταλική διπλωματική πηγή, ενώ δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.
Στην ομάδα αυτή των κρατών περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και άλλες χώρες, όμως δεν έχει γίνει γνωστό αν εκπροσωπούνταν όλες σε αυτή τη συνάντηση.
Η άτυπη ομάδα πραγματοποιεί συναντήσεις εδώ και δύο χρόνια και στόχος της είναι να μοιράζονται πληροφορίες και να συζητούν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
Σύμφωνα με μία διπλωματική πηγή από τις ΗΠΑ, η ομάδα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και στην ιρανική κεντρική τράπεζα.
Στο μεταξύ η ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol ανακοίνωσε ότι δεν δυσκολευτεί να βρει εναλλακτική πηγή παροχής αργού πετρελαίου για τα ισπανικά διυλιστήριά της στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας.
«Για εμάς δεν είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούμε από το Ιράν στη Σαουδική Αραβία ή ακόμη και τη Ρωσία. Εξαρτάται από την ποιότητα του αργού πετρελαίου και τις ανάγκες του συστήματός μας» δήλωσε ο Αντόνιο Μπρουφάου στον Τύπο από τη Μόσχα όπου βρίσκεται για τη σύναψη συμφωνίας με τη ρωσική εταιρεία Alliance Oil.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ έχει δηλώσει ότι οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να μην εισάγεται ιρανικό αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σχετικά με τον φερόμενο στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Πάντως διπλωμάτες έχουν επισημάνει ότι η απώλεια του ιρανικού αργού πετρελαίου θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.