Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε δήλωσε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη στη διεύρυνση και ότι η Σερβία είναι σε καλό δρόμο, ώστε το Μάρτιο να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αν επιτύχει περαιτέρω πρόοδο στο διάλογο με το Κόσοβο για τα πρακτικής φύσης ζητήματα, χωρίς εκπλήρωση νέων όρων.

Τα μέλη της ΕΕ «τώρα αναμένουν από τη Σερβία να παγιώσει τα αποτελέσματα στο διάλογο με την Πρίστινα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για τη διευθέτηση της περιφερειακής συνεργασίας με στόχο να εγκριθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας, ανέφερε ο κ. Φίλε, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

«Να γίνει σαφές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση, ούτε σκοπεύει να επιβάλει στη Σερβία αναγνώριση του Κοσόβου» τόνισε ο κ. Φίλε.

Επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί «σε λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για τη φόρμουλα που θα καταστήσει δυνατή την εφαρμογή της αρχής της ολοκληρωμένης περιφερειακής συνεργασίας» ο κ. Φίλε είπε ότι είναι «ενθαρρυμένος με το γεγονός ότι έως τώρα και οι δύο πλευρές έκαναν βήματα προς την κατεύθυνση της συμβιβαστικής λύσης που θα είναι πρακτική και εξισορροπημένη».

«Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να αποδώσει καρπούς προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και της ενσωμάτωσης του Κοσόβου στην περιοχή, κάτι που θα συμφέρει όλους. Εν τέλει, δεν πρόκειται για απάρνηση εθνικών συμφερόντων, αλλά για συμφωνία για πρακτική και βιώσιμη λύση, από την οποία και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν» πρόσθεσε ο Επίτροπος της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η απόφαση για αναβολή έως το Μάρτιο του 2012 της εξέτασης του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας για τη Σερβία και της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο έως τον Ιούνιο του 2012 είναι ένδειξη ότι στην ΕΕ επικρατεί κόπωση λόγω της διαδικασίας διεύρυνσης, ο κ. Φίλε τόνισε: «Εντελώς το αντίθετο».

«Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά την άποψή μου ήταν πολύ ξεχωριστό για την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, όχι μόνο λόγω της τελετής υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης με την Κροατία. Γεγονός είναι ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο ήταν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου, παρά την σοβαρότατη οικονομική κρίση, με την οποία η ΕΕ είναι αντιμέτωπη, κι αυτό μαρτυρά ότι στην πραγματικότητα η διαδικασία διεύρυνσης προχωρά», ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ.

«Να είμαστε σαφείς: τα συμπεράσματα της Συνόδου δεν προσδιορίζουν κανένα νέο όρο για το Μαυροβούνιο ή τη Σερβία. Υπογραμμίζουν το εντελώς αντίθετο- ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί πρέπει να συνεχιστεί και αυτό θα οδηγήσει τις δύο χώρες στα επόμενα βήματα της διαδικασίας ένταξης», εξήγησε ο κ. Φίλε.