Εκατοντάδες Ιρλανδοί περνούν στην Αγγλία, όχι για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, αλλά για να κηρύξουν πτώχευση. Η οικονομική κρίση, που οδήγησε σε πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας από την Ευρώπη, έχει αφήσει τα νοικοκυριά με χρέη, που ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ.

Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί 50% ακόμη και 60%, «κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να αποπληρώσουν τα δάνειά τους», σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο, η νομοθεσία στην Ιρλανδία δεν βοηθά. Για να απεμπλακεί ένα πρόσωπο, -φυσικό ή νομικό-, από την όλη διαδικασία και να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους δανειστές, χρειάζεται περίπου 12 χρόνια, ενώ στην Αγγλία μόλις 12 μήνες.

Ενδεικτικό είναι ότι για το 2009 17 πρόσωπα κήρυξαν πτώχευση στην Ιρλανδία έναντι 135.089 στην Αγγλία, 20.329 στη Σκωτία και 2.323 στη βόρεια Ιρλανδία.

Έτσι εκατοντάδες Ιρλανδών επιλέγουν να ζήσουν για μερικούς μήνες, έως κι ένα χρόνο, στην Αγγλία για να καταφέρουν να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους απαλλαγμένοι από το άγχος των πιστωτών.