Χωρίς την έγκριση του δικαστή μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι το e-mail τους, το Twitter αλλά και να δίνουν εικόνα από τη δικαστική αίθουσα ενώ η δίκη βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει. Η οδηγία καλύπτει όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, μεταξύ των οποίων κινητά τηλέφωνα και μικρά λάπτοπ με εφαρμογές συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο.
Απεριόριστο δικαίωμα να συνομιλούν σε πραγματικό χρόνο με άτομα εκτός της δικαστικής αίθουσας έχουν προς το παρόν μόνον οι δημοσιογράφοι και όσοι κάνουν νομικό ρεπορτάζ, καθώς τα μέλη του ακροατηρίου εξακολουθούν να χρειάζονται προηγούμενη άδεια από το δικαστή. Την άδεια αυτή έχει τη διακριτική ευχέρεια να ανακαλέσει οποιαδήποτε στιγμή κατά την πορεία της δίκης ο δικαστής, εφόσον το κρίνει απαραίτητο.
«Μια βασική παράμετρος στην απονομή της δικαιοσύνης είναι η διαφάνεια. Η αμερόληπτη, ακριβής και –κατά το δυνατόν – άμεση ενημέρωση του κοινού για τα τεκταινόμενα σε μία δίκη αποτελούν συστατικά αυτής της διαφάνειας», σχολίασε ανώτατος δικαστικός. «Ο μόνος πραγματικός κίνδυνος στην εφαρμογή της οδηγίας θα είναι ίσως στο πλαίσιο των ποινικών δικών, αν για παράδειγμα ένας μάρτυρας μάθει τί ειπώθηκε στο δικαστήριο και προσαρμόσει αναλόγως την κατάθεσή του, ή αν οι ένορκοι λάβουν γνώση δεδομένων που ενδέχεται να επηρεάσουν την κρίση τους».
Η συγκεκριμένη οδηγία υπήρξε το προϊόν διαβούλευσης διαφόρων φορέων. Η φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση της δικαστικής διαδικασίας εξακολουθούν να απαγορεύονται.