Οι ΗΠΑ μεταβίβασαντον έλεγχο της τελευταίας από τις 505 στρατιωτικές βάσεις που διέθεταν στο Ιράκ, την επομένη της τελετής στη Βαγδάτη για το τέλος της εννεαετούς αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Χουσέιν αλ-Ασαντ είχε υπογράψει μαζί με τον Αμερικανό σμηναγό Ρίτσαρντ Κάιζερ τα έγγραφα μεταβίβασης του ελέγχου σε μια αίθουσα της βάσης – την οποία οι Ιρακινοί ονομάζουν «Ιμάμης Αλι» και οι Αμερικανοί «Στρατόπεδο Αντερ»- πάνω σε ένα τραπέζι που ήταν καλυμμένο με ένα λευκό ύφασμα και πίσω από το οποίο είχαν υψωθεί η σημαία του Ιράκ και η σημαία της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας.
Η μεταβίβαση αυτή συμβολίζει το τέλος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, παρότι οι άνδρες της, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης, θα μπορούν να αναχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Σήμερα παραμένουν μόλις 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες έναντι 170.000 το 2007.
Πριν από την τελετή, αξιωματικός του αμερικανικού στρατού είπε ότι όταν η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ ήταν στο υψηλότερο επίπεδό της, το 2007, στη βάση αυτή υπήρχαν έως 15.000 στρατιώτες. «Αυτούς τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις με ρουκέτες κατά της βάσης αυτής χωρίς να υπάρχουν θύματα», πρόσθεσε.
Ιρακινός αντισμηναγός υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «σήμερα είναι μια ημέρα χαράς για όλους τους Ιρακινούς καθώς παίρνουν τον έλεγχο του στρατοπέδου Ιμάμης Αλι, του τελευταίου ακόμα στα χέρια των Αμερικανών. Από τη βάση αυτή ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης θα εγκαταλείψει το Ιράκ».
Αυτό το τεράστιο στρατόπεδο βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νασιρίγια, 305 χλμ. νότια της Βαγδάτης, στα όρια της αρχαίας πόλης Ουρ όπου γεννήθηκε σύμφωνα με τη Βίβλο ο πατριάρχης Αβραάμ.
Αρχικά το στρατόπεδο Ιμάμης Αλι αποτελούσε μια πολύ σημαντική αεροπορική βάση που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στον πόλεμο με το Ιράν μεταξύ 1980-1988. Η βάση είχε υποστεί μεγάλες ζημιές κατά την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», όταν οι δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού είχαν απωθήσει εκτός του Κουβέιτ το 1991 τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσέιν.
Το ΝΑΤΟ θα οργανώσει αύριο Σάββατο τελετή αποχώρησης στη Βαγδάτη. Ο γενικός γραμματέας του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα τη διακοπή της αποστολής εκπαίδευσης στις ιρανικές δυνάμεις μετά την άρνηση των ιρακινών αρχών να δώσουν καθεστώς ασυλίας στα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Στα τέλη του 2010 η αποστολή του ΝΑΤΟ αριθμούσε 180 μέλη, με μεγαλύτερη τη συμβολή της Ιταλίας. Η αποστολή αυτή εκπαίδευσε 5.000 στρατιώτες, 10.000 αστυνομικούς ενώ προμήθευσε στους Ιρακινούς στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας τουλάχιστον 115 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.