Στο «στόμα του λύκου» θα αφήσει το Ιράκ η προγραμματισμένη οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Τάρεκ Αζίζ.

Η δήλωσή αυτή του Αζίζ σε αποκλειστική συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian αποτελεί την πρώτη δημόσια «εμφάνισή» του μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, το 2003.

Στη συνέντευξή του ο Αζίζ, που εκτίει ποινή 15ετούς κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επικρίνει έντονα τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για οριστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. «Δεν μπορεί να μάς εγκαταλείψει. Αφήνει το Ιράκ στο στόμα του λύκου. Όταν κάνεις ένα λάθος πρέπει να το διορθώνεις και όχι ν΄αφήνεις το Ιράκ να πεθάνει», τόνισε.

Ο Αζίζ τόνισε ότι ο ίδιος και ο Σαντάμ ήταν πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στο Ιράκ στα τέλη του 2002. «Ο Μπους και ο Μπλερ είπαν ψέματα σκόπιμα. Είναι και οι δυο φιλοσιωνιστές. Ήθελαν να καταστρέψουν το Ιράκ προς όφελος του Ισραήλ, όχι προς όφελος των ΗΠΑ και της Βρετανίας», είπε.