Οι πρόσφατες παρατεταμένες βροχοπτώσεις στις βορειοδυτικές επαρχίες του Πακιστάν έχουν πλήξει 400.000 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανταποκρινόμενοι και σε αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή διερεύνησαν πολλές περιοχές προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα των αναγκών όσων επλήγησαν από τις χειρότερες πλημμύρες στο Πακιστάν τα τελευταία 80 χρόνια.

«Η καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες είναι τεράστια. Κάποιες πόλεις, μάλιστα, έχουν καλυφθεί εντελώς από το νερό. Μικρά ποτάμια έχουν μετατραπεί σε λεωφόρους χειμάρρων που καταστρέφουν τα πάντα με την ορμή τους. Πόλλοι άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι. Κάποιοι έχουν βρει καταφύγιο
στις κορυφές των λόφων, άλλοι είναι εγκλωβισμένοι σε νησιά που έχουν
σχηματιστεί ως αποτέλεσμα των πλημμυρών», δήλωσε ο Τζοσέπ Πρίορ Τίο, συντονιστής του προγράμματος των ΓΧΣ στην περιοχή Σουάτ.

Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν επίσης διανείμει 750 κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής, σετ μαγειρικών σκευών, ταμπλέτες νερού, πλαστικά καλύμματα και μπιτόνια στους κατοίκους των επαρχιών Σιμπί και Νασιραμπάντ και Μπελαχιστάν, ενώ σχεδιάζουν να διανείμουν χιλιάδες ακόμη και σε άλλες περιοχές μέσα στις επόμενες μέρες.