Ήταν Δεκέμβριος του 2010 όταν ένας άγνωστος έως τότε πλανόδιος πωλητής φρούτων και λαχανικών, πτυχιούχος και άνεργος πάνω από τέσσερα χρόνια, αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για την κατάσχεση των προϊόντων του από την αστυνομία επειδή δεν είχε άδεια. Το όνομά του ήταν Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ήταν 17 Δεκεμβρίου του 2010 και κανείς δεν μπορούσε τότε να προβλέψει την «πυρκαγιά» που θα προκαλούσαν σε πολλές αραβικές χώρες οι φλόγες που τραυμάτισαν θανάσιμα τον 26χρονο, σηματοδοτώντας το ξέσπασμα της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης».

Ο Μπουαζίζι εξέπνευσε λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Ιανουαρίου του 2011, ωστόσο η ενέργειά του πυροδότησε μία μεγάλη εξέγερση που άρχισε από την πόλη Σιντί Μπουζίντ, όπου αυτοπυρπολήθηκε, κι επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Τυνησία και στη συνέχεια και σε άλλες χώρες.

Οι μαζικές διαδηλώσεις και οι αγώνες των πολιτών με αίτημα τη δημοκρατία και τα δικαιώματα κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον 219 ανθρώπων στην Τυνησία και οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Μπεν Άλι.

Η φλόγα της εξέγερσης μεταλαμπαδεύτηκε από την Τυνησία στην Αίγυπτο- όπου ανατράπηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ, τη Λιβύη- με το γνωστό τέλος για τον Μουαμάρ Καντάφι-, τη Συρία- όπου συνεχίζεται η προσπάθεια για την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ ‘Άσαντ- αλλά και άλλες χώρες όπου μέχρι στιγμής οι διαδηλώσεις δεν έχουνη την ίδια ένταση ή τα ίδια αποτελέσματα.

Το κόστος πάντως, σε ανθρώπινες ζωές είναι τεράστιο: σύμφωνα με τον ΟΗΕ μόνο στη Συρία έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι.

Στον Μοχάμεντ Μπουαζίζι απονέμεται αύριο, μετά θάνατον, το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της σκέψης και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βραβείο μοιράζεται σε πέντε ακτιβιστές- ανάμεσά τους και ο Μπουαζίζι- από τη Συρία, τη Λιβύη, την Τυνησία και την Αίγυπτο, και στο πρόσωπό τους τιμάται η «Αραβική Άνοιξη».