Ο περιορισμός στην ελεύθερη κυκλοφορία, η βία και οι επιθέσεις σε μέλη των διεθνών αποστολών στο Κόσοβο δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν θετικά βήματα προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
«Συζητήσαμε για το Κόσοβο, επειδή είναι θέμα που αφορά όλους μας. Θα είμαι σαφής: Ο περιορισμός στην ελεύθερη κυκλοφορία, δεν είναι αποδεκτός, η βία δεν είναι αποδεκτή. Ειδικά οι επιθέσεις στους στρατιώτες μας και σε οποιοδήποτε μέλος διεθνούς αποστολής στο Κόσοβο δεν είναι αποδεκτές» ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την έναρξη των συζητήσεων στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο διαφυλάττει την ελευθερία κινήσεων και την ασφάλεια για όλους τους ανθρώπους στο Κόσοβο σε πλήρη συμφωνία με την εντολή της από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξαν θετικά βήματα, όσον αφορά την κατάσταση στο Κόσοβο.
«Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς κάλεσε εκείνους που έστησαν οδοφράγματα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Το Βελιγράδι και η Πρίστινα κατέληξαν σε συμφωνία για συνολική διαχείριση των διαβάσεων. Τα πρώτα οδοφράγματα έχουν απομακρυνθεί. Αυτές οι συγκεκριμένες και εποικοδομητικές ενέργειες είναι ευπρόσδεκτες», είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναμένει περισσότερα- πλήρη αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στο βόρειο Κόσοβο- επειδή «οι εντάσεις είναι αρνητικές για τη Σερβία, το Κόσοβο και ολόκληρη την περιοχή».
Ο κ. Ράσμουσεν, στην εισαγωγική του ομιλία στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Συμμαχίας, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, αλλά η διαδικασία αυτή απαιτεί να υλοποιηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ένταξη όλων των χωρών της περιοχής (των δυτικών Βαλκανίων). Ωστόσο, αυτό απαιτεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Και οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να γίνουν πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν.
Αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εργάζεται για ένα ειρηνικό και σταθερό Κόσοβο.
«Κατηγορηματικά απορρίπτουμε τη χρήση βίας και τις επιθέσεις στην KFOR, στην αποστολή της ΕΕ (Eulex) και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς» ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν και συμπλήρωσε: «Επιβεβαιώνουμε την πλήρη στήριξη στις δυνάμεις της KFOR, που εργάζονται για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας σε συμφωνία με την εντολή του ΟΗΕ».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ, επειδή, όπως είπε, από την κατάσταση στο Κόσοβο εξαρτάται η ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.
Οι δύο πλευρές πρέπει τώρα να εφαρμόσουν τη συμφωνία στην πράξη, ώστε να υπάρξει πλήρης ελευθερία κινήσεων στο βόρειο Κόσοβο, πρόσθεσε.
Στις Βρυξέλλες διεξάγεται από χθες διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία εξετάζεται σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στο Κόσοβο και η συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.