Το θέμα των κυρώσεων κατά της Συρίας τις οποίες το Ιράκ αρνείται να εφαρμόσει θα συζητήσει σήμερα ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι ο οποίος αναμένεται στην ιρακινή πρωτεύουσα, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θα υπάρξουν επαφές με τον επικεφαλής της διπλωματίας Χοσιάρ Ζεμπαρί, όσον αφορά κυρίως την κατάσταση στη Συρία», είπε.

Ο Ζεμπαρί είχε δηλώσει από την πλευρά του στα τέλη Νοεμβρίου ότι ο αλ Αράμπι αναμένεται στη Βαγδάτη για συνομιλίες σχετικά με τη διεξαγωγή, τον προσεχή Μάρτιο, διάσκεψης του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη.

Στις 27 Νοεμβρίου ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε υιοθετήσει αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, τις πρώτες αυτού του μεγέθους σε βάρος ενός εκ των μελών του, προβλέποντας κυρίως πάγωμα των εμπορικών συναλλαγών με τη συριακή κυβέρνηση και των τραπεζικών λογαριασμών της στις αραβικές χώρες.

Το Ιράκ, χώρα γειτονική της Συρίας, διαχώρισε τη θέση του ως προς την απόφαση αυτή και δήλωσε ότι δεν θα εφαρμόσει τις κυρώσεις.

«Η θέση μας είναι κυρίως οικονομική: υπάρχει μια ροή οικονομικών συναλλαγών μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, ένα κοινό σύνορο και όπως και να ‘χει η απόφαση αυτή θα πλήξει περισσότερο το συριακό λαό από το καθεστώς», είχε δηλώσει ο ιρακινός υφυπουργός Εξωτερικών Λαμπίντ Αμπάουι.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των δύο χωρών, οι διμερείς εμπορικές ανταλλαγές ανήλθαν σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια το 2010 και αναμένεται να αυξηθούν στα τρία δισεκατομμύρια φέτος.