Συμβιβαστική λύση διαφαίνεται στον ορίζοντα, στην G7 που διεξάγεται στην Ταορμίνα της Σικελίας, σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Στο προσχέδιο των τελικών συμπερασμάτων, όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται: «Παρά το ότι στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους και να ορίζουν σαφή και ξεκάθαρα όρια στην μετανάστευση, ως στοιχεία κλειδί της εθνικής τους ασφάλειας και της οικονομικής τους ευμάρειας».
Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Rai, στο προσχέδιο στο οποίο θα συζητηθεί και αύριο το πρωί, υπογραμμίζεται: «Η διαχείριση και ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, απαιτεί – έστω και αν πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες- τόσο μια προσέγγιση εκτάκτου ανάγκης, όσο και μια μακροπρόθεσμη».
Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται πάντα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο προσχέδιο της τελικής διακήρυξης, οι χώρες της G7 συμφωνούν στην δημιουργία εταιρικών συνεργασιών με στόχο να βοηθηθούν οι διάφορες χώρες και να δημιουργηθούν, εντός των συνόρων τους, συνθήκες οι οποίες να μπορέσουν να προσφέρουν απάντηση στις αιτίες της μετανάστευσης».
Όπως διαρρέει, ο διαφαινόμενος συμβιβασμός στοχεύει στο να μπορέσουν να βρεθούν κάποια βασικά κοινά σημεία με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει υιοθετήσει, ως γνωστόν, σκληρότερη στάση από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην σύνοδο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.
Και σχετικά με το κεφάλαιο του κλίματος, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με κύριο ζητούμενο να μπορέσει να επιτευχθεί συμβιβασμός. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείεται να προστεθεί ειδική αναφορά, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, στην οποία να γίνεται σαφές πως όλες οι χώρες δεσμεύονται στην τήρηση των συμφωνηθέντων με αναφορά στις κλιματολογικές αλλαγές, με μόνη εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως διαρρέει, τέλος, ουσιαστικά εμπόδια προέκυψαν και στις συζητήσεις για το ελεύθερο εμπόριο.