Την ώρα που όλοι κλαψουρίζουμε για το πόσο πιεστικά είναι τα επαγγέλματά μας, η επιστήμη αποκάλυψε πως το σερβίρισμα βάζει πιθανότατα σε όλα τα άλλα τα γυαλιά.

«Δεν πρέπει να είσαι και πυρηνικός φυσικός», λέμε συνήθως για ένα έργο που δεν είναι και τόσο περίπλοκο, αν και τώρα πρέπει να αλλάξουμε και να λέμε «δεν πρέπει να είσαι και γκαρσόνι».

Μια νέα έρευνα έδειξε λοιπόν πως οι απαιτητικές δουλειές που προσφέρουν μικρά περιθώρια ελευθερίας στους υπαλλήλους τους είναι οι πιο επιζήμιες σε όρους σωματικής και ψυχικής υγείας.

Κι έτσι οι πολύωρες βάρδιες του σερβιτόρου, αυτή η παρέα που μπαίνει στο μαγαζί πέντε λεπτά πριν κλείσει η κουζίνα και το αφεντικό που θεωρεί φυσιολογικό να βάζει το γκαρσόνι να κάνει τα πάντα μέσα στο μαγαζί, όλα τους συνθέτουν ένα από τα πιο επιβλαβή επαγγέλματα σε όρους άγχους και ψυχικής καταπόνησης.

AP_17134353550650

Προσθέστε σε αυτά το συνήθως χαμηλό μεροκάματο και τους εξοργισμένους πελάτες και έχετε μπροστά σας το σκηνικό της εργασιακής φρίκης. Αυτά μας λένε τουλάχιστον οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κουανγκτσόου στην Κίνα, οι οποίοι έλεγξαν 138.700 συμμετέχοντες παλιότερων ερευνών για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις εργασιακές τους συνθήκες.

Οι επιστήμονες βρήκαν πως τα γκαρσόνια έχουν 22% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από όσους κάνουν μια δουλειά με μικρό στρες! Όταν μάλιστα συνυπολογιστεί και η διακύμανση του φύλου, το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 33% για τις σερβιτόρες.

Η ίδια έρευνα μας λέει πως ενώ κανονικά θα περίμενες τις «καλές» και ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους εργαζομένους, είναι στην πραγματικότητα οι κακοπληρωμένοι και υποτιμημένοι κλάδοι αυτοί που μαστίζουν τις ζωές των υπαλλήλων.

AP_17090448788695

Κι έτσι, ενώ ο νευροχειρουργός θα είναι πτώμα έπειτα από μια μέρα δουλειάς, θα γυρίσει σπίτι του και θα νιώσει καλά με τον εαυτό του για το πόσο εκτιμά η κοινωνία την προσφορά του. Ο σερβιτόρος όμως, που ολοκλήρωσε μόλις τη διπλή του βάρδια και δεν έβγαλε μία από τα πουρμπουάρ, δεν θα νιώσει καθόλου καλά με τον εαυτό του.

Συσχετίστε αυτά με τα αποτελέσματα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αγγλίας, η οποία κατέληξε το 2015 πως ο σερβιτόρος είναι η πιο κακοπληρωμένη δουλειά της χώρας, και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…