Απίθανη θεωρείται η ενσωμάτωση του «χρυσού κανόνα» στο Σύνταγμα της Αυστρίας, εκτίμησαν σήμερα πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά την άρνηση ενός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγγραφεί στο Σύνταγμά της ο κανόνας περί υποχρέωσης του κρατικού προϋπολογισμού να παρουσιάζεται ισοσκελισμένος

Πάντως θα μπορούσε στο προσεχές μέλλον το αυστριακό κοινοβούλιο να υιοθετήσει νόμο με τον οποίο να προβλεφθεί η ρύθμιση αυτή, κατά τις ίδιες πηγές.

Το ακροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης BZO κατέστησε σαφές ότι θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τον «χρυσό κανόνα».

Η αθροιστική κοινοβουλευτική δύναμη Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών, του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι 108 βουλευτές.

Χρειάζεται η σύμφωνη ψήφος 122 βουλευτών (δηλαδή των 2/3 των βουλευτών), προκειμένου να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της Αυστρίας.

Με τον «χρυσό κανόνα» γνωστοποίησαν ότι διαφωνούν και οι «Πράσινοι», που επίσης συμμετέχουν στο κοινοβούλιο. Τη σχετική δήλωση έκανε το Σαββατοκύριακο η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, Εύα Γκλαβίσνικ.

Όσον αφορά τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας του BZO, τον Γιόζεφ Μπούχερ, άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιήσει την αρχική θέση του, εφόσον τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Συντηρητικοί, μεταβάλουν τις αρχικές θέσεις τους για τον «χρυσό κανόνα».

Στο μεταξύ, το έτερο ακροδεξιό κόμμα, το FPO, ζητεί να αποσυρθεί η Βιέννη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το ΕΤΧΣ, προκειμένου να στέρξει να στηρίξει τον «χρυσό κανόνα».

Προγραμματίζεται να γίνει στο αυστριακό κοινοβούλιο μια ψηφοφορία επί του «χρυσού κανόνα» μεθαύριο Τετάρτη.

Οι πολιτικοί παρατηρητές επιμένουν ότι με δεδομένους τους συσχετισμούς της δύναμης των κομμάτων στο κοινοβούλιο, το πιθανότερο είναι το αυστριακό κοινοβούλιο να υιοθετήσει νόμο περί του «χρυσού κανόνα».