Πριν από τέσσερα χρόνια ο μικρός Κόνα Μπρούμ διαγνώστηκε με καρκίνο και μετρούσε έντεκα όγκους σε όλο του το σώμα. Σήμερα έχει μείνει μόνο ένας καθώς ο Κόνα συνεχίζει να δίνει τη σκληρή του μάχη.

Η χημειοθεραπεία δεν έφερνε τα αποτελέσματα που περίμενε η οικογένεια του και οι γιατροί του κι έτσι αποφάσισαν να στραφούν σε μία εναλλακτική θεραπεία.

Το κόστος τεράστιο, μεγαλύτερο από 200.000 λίρες. Το αποτέλεσμα όμως τους δικαιώνει.

Η οικογένεια του Κόνα αναζητούσε τη θεραπεία που θα έκανε ο μικρός κατά του νευροβλαστώματος, μίας μορφής καρκίνου που χτυπά περίπου ογδόντα παιδιά το χρόνο στη Βρετανία.

Το 2007 άκουσαν για μία ιδιωτική κλινική στο Μεξικό που χορηγούσε μία θεραπεία που ονομάζεται φωτοδυναμική (PDT).
 
Στη μέθοδο αυτή, γράφει το BBC, χρησιμοποιείται λέιζερ και άλλες πηγές φωτός σε συνδυασμό με ένα φωτο-ευαίσθητο φάρμακο προκειμένου να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα.

Στη Βρετανία η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος.

Ο Κόνα υποβλήθηκε για δύο εβδομάδες σε εντατική θεραπεία στο Μεξικό και πλέον συνεχίζει στο σπίτι του όπου ζει με τους παππούδες του και τον μπαμπά του.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας, οι δέκα από τους έντεκα όγκους του Κόνα έχουν εξαφανιστεί.

Παράλληλα πηγαίνει σε κανονικό σχολείο, παίζει πλήκτρα, ασχολείται με το τραγούδι και το χορό και παίζει ποδόσφαιρο.

Η οικογένειά του είναι βέβαιη πως η φωτοδυναμική θεραπεία σε συνδυασμό με την οργανική δίαιτα που ακολουθεί είναι ο λόγος της μεγάλης βελτίωσης που παρουσιάζει.

Οι γιατροί που τον παρακολουθούν ωστόσο είναι πιο επιφυλακτικοί και δεν μπορούν με σαφήνεια να πουν αν ήταν η θεραπεία που επέδρασε στους όγκους του Κόνα ή αν το σώμα του είχε τη δύναμη να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

«Η κατάστασή του αυτή τη στιγμή είναι αξιοσημείωτη», λέει ένας από τους γιατρούς, «είναι πραγματικά ανεξήγητο, οι όγκοι μοιάζει σαν να αυτοπολεμήθηκαν και να εξαφανίστηκαν. Εάν αυτό οφείλεται στη θεραπεία ή στον υγιεινό τρόπο ζωής του, δεν μπορούμε να πούμε». «Οι επιστήμονες, όπως κι εμείς οι γιατροί, πρέπει να είμαστε σκεπτικοί απέναντι στις νέες θεραπειες. Ωστόσο, αναμφίβολα κάτι έχει αλλάξει τον Κόνα», τονίζει.

Δείτε το βίντεο