«Θανάσιμο κίνδυνο από λιμό» διατρέχουν πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε Υεμένη, Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Βορειοανατολική Νιγηρία, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Επίσης, αναφέρεται ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με οξύ υποσιτισμό.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ, η οποία πρώτη φορά εξετάζει το ζήτημα του λιμού συνδυασμένο με τη μετανάστευση, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν μια χώρα αυξάνεται κατά 1,9% για κάθε ποσοστιαία αύξηση της διατροφικής ανασφάλειας. Σε αυτούς τους αριθμούς παίζουν ρόλο και οι παρατεταμένες συγκρούσεις, οι οποίες αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους να μεταναστεύσουν, με τις προσφυγικές ροές να αυξάνονται κατά 0,4%, για κάθε επιπλέον χρόνο που διαρκεί μία σύρραξη.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, τόνισε σχετικά: «Κατανοώντας τους λόγους που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να μεταναστεύουν, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο της υποχρεωτικής μετανάστευσης και να βρούμε τι μπορεί να γίνει για να πάψουν να υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι».
Μάλιστα, από διηγήσεις των μεταναστών από δέκα χώρες, προκύπτει ότι η πείνα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που δημιουργούνταν οι συγκρούσεις, με αρκετούς να στρέφονται στη λύση της ένταξης σε ένοπλες οργανώσεις, με σκοπό να εξασφαλίσουν λίγη τροφή για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Μάλιστα, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς ο πόλεμος οδηγεί στην έλλειψη τροφής.
Χαρακτηριστική είναι η διήγηση μιας γυναίκας, η οποία εγκατέλειψε τη Συρία μαζί με την οικογένειά της και μετανάστευσαν στην Ιορδανία: «Τρώγαμε γρασίδι για να επιβιώσουμε. Τα παιδιά μου έμεναν ξύπνια όλη τη νύχτα κλαίγοντας επειδή πεινούσαν».