Σημαντικές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο ετοιμάζει η κυβέρνηση Κάμερον στη Βρετανία, με σκοπό να διευκολυνθεί η απόλυση εργαζομένων σε εταιρείες τεχνολογίας. Αν συμβεί αυτό, οι εν λόγω εταιρείες που απασχολούν κάτω από δέκα άτομα, θα μπορούν να απολύουν τους εργαζομένους τους χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς αντίθετοι είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.
«Δεν μας αρέσει καθόλου. Οι Συντηρητικοί δεν έχουν πρόβλημα με την απόλυση χωρίς σπουδαίο λόγο, εμείς όμως έχουμε. Το συζητάμε ξανά και ξανά αλλά δεν μπορούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη. Σκοπεύουμε να το συζητήσουμε ευρύτερα σε μορφή debate για να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο», σχολίασε μέλος της παράταξης.
Οι ενδεχόμενες αλλαγές προβάλλονται έντονα από τα βρετανικά ΜΜΕ. Σε εκπομπή του BBC1 την Κυριακή ενστάσεις διατύπωσε ο Lord Heseltine, παλαιό και εξέχων μέλος των Συντηρητικών.
«Όταν μιλάμε για απολύσεις, έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, ότι μία σωστή επιχείρηση δεν σκέφτεται να απολύσει κόσμο αντί να αναλάβει τον επιχειρηματικό κίνδυνο της επένδυσης. Η επιχείρηση επενδύει με το σκεπτικό της κερδοφορίας. Προφανώς, μπορεί κάποιος να θέλει να μειώσει το προσωπικό του κι αυτό συμβαίνει μαζικά πλέον σε πολλές επιχειρήσεις, αλλά νομίζω ότι θα ήταν πολιτικό σφάλμα για την κυβέρνηση γενικότερα και τους Συντηρητικούς ειδικότερα να διευκολύνει τόσο πολύ τις διαδικασίες» είπε ο Heseltine.
Η κυβέρνηση από την άλλη επιμένει στις αλλαγές, θεωρώντας ότι η διευκόλυνση των απολύσεων θα σημάνει και διευκόλυνση των προσλήψεων. Δεν πρόκειται για την πρώτη νομοθετική κίνηση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Νωρίτερα φέτος είχε ψηφιστεί η αύξηση των δικαστικών εξόδων για εργατικές διαφορές και η επέκταση της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας κατά ένα έτος.