Ραγδαία αύξηση σε 39%, από 17,9% πέρυσι, παρουσίασε το ποσοστό των εργαζομένων στη Γερμανία με μερική απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις εργαζόμενοι στους 10 δεν εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Πρόκειται για μια αλλαγή στη γερμανική αγορά εργασίας, η οποία προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία: Αυξάνεται μεν ο αριθμός των απασχολουμένων, αλλά οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μειώνονται. Συγκεκριμένα πέρυσι απασχολούνταν μερικώς 15,3 εκατομμύρια πολίτες, ενώ πριν από 20 χρόνια μόνον 8,3 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των πλήρως απασχολουμένων, από 25,9 εκατομμύρια πριν από 20 χρόνια (1996-2016), μειώθηκε σε 24 εκατομμύρια.
Στους αριθμούς αυτούς, τους οποίους έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο Αγοράς Εργασίας και Ερευνών Απασχόλησης (ΙΑΒ) της Νυρεμβέργης, επέστησε την προσοχή η βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Σαμπίνε Τσίμερμαν, ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Το 1991 υπήρχαν μάλιστα 28,9 εκατομμύρια θέσεις πλήρους και 6,3 μερικής απασχόλησης την Γερμανία. Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης αυξήθηκε έκτοτε από17,9% σε 39% πέρυσι.
Η μερική απασχόληση είναι αυτή τη στιγμή ένα αμφιλεγόμενο θέμα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Το νομοσχέδιο για την καθιέρωση πρόσκαιρης μερικής απασχόλησης και επιστροφής στην πλήρη απασχόληση, το οποίο έχει εκπονήσει η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες, η οποία ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικο Κόμμα της Γερμανίας (SPD), έχει παγώσει λόγω της διαφωνίας με τον Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU). Η υπουργός πάντως θα μιλήσει στην κεντρική συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, η οποία θα γίνει φέτος στο Γκελζενκίρχεν, μαζί με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ένωσης Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν, ο οποίος υποστηρίζει τις απόψεις της επί του θέματος.