Η μικρή γραφική πόλη της Ταορμίνας, στην οποία τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της Ομάδας των Επτά (G7), βρίσκεται σε αναβρασμό, κυρίως λόγω των ζητημάτων ασφάλειας που απασχολούν ιδιαίτερα τον νέο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι ιδιοτροπίες των ειδικών της ασφαλείας του, ιδίως σε ό,τι αφορά τα παραδοσιακά στενά δρομάκια της πόλης, έχουν τρελάνει τις τοπικές αρχές, όπως καταγράφει σε σημερινά του δημοσιεύματα σχεδόν όλος ο Ιταλικός Τύπος.
Όπως γράφουν οι εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera, η στρατηγική θέση της πόλης, που υπήρξε το τελευταίο αραβικό οχυρό στη Σικελία κι είχε λόγω των πλεονεκτημάτων της επιλεγεί ως γενικό επιτελείο των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν σημαίνει τίποτε για τους Αμερικανούς.
Οι δρόμοι της Ταορμίνας κρίνονται πολύ στενοί για την υπερθωρακισμένη λιμουζίνα του Τραμπ και θα πρέπει να διευρυνθούν προκειμένου να μπορεί να μετακινείται ο Αμερικανός πρόεδρος από και προς την αεροπορική βάση της Σιγκονέλα. Η αεροπορική βάση που διατηρούν οι ΗΠΑ στην περιοχή επελέγη τελικά ως κατοικία του Τραμπ για το διάστημα της συνόδου κορυφής αντί για τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία Τίμεο και Σαν Ντομένικο, στο υψηλότατο άκρο της αμφιθεατρικά κτισμένης πόλης, στα οποία θα παραμείνουν οι υπόλοιποι ηγέτες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Τραμπ θα μετακινείται με ελικόπτερο από και προς το ειδικό ελικοδρόμιο που κατασκευάσθηκε επί τούτου δίπλα στο αθλητικό κέντρο και κάτω από το κοιμητήριο της Ταορμίνας. Όμως κι η μικρή διαδρομή προς το Σαν Ντομένικο, όπου θα πραγματοποιθούν οι εργασίες της συνόδου, αποδεικνύεται εξίσου προβληματική. Για τον λόγο τούτο, τις τελευταίες ημέρες η ζωή των κατοίκων της Ταορμίνα έχει διαταραχθεί από το νέο εργοτάξιο που έχει στηθεί κατά μήκος της οδού, που θ’ ακολουθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών ο Τραμπ.
Αλλά και η λύση του ελικοπτέρου δεν φαίνεται ικανή να κατασιγάσει τις ανησυχίες των Αμερικανών ειδικών της ασφάλειας του Τραμπ. Η θέα της Αίτνας κι ο φόβος μήπως η ηφαιστιακή τέφρα , σε περίπτωση δραστηριότητάς του, προκαλέσει βλάβη στους κινητήρες του αποτελεί άλλη μία πηγή ανησυχίας τους, που χρειάσθηκε μεγάλος κόπος από τις τοπικές αρχές για να την διασκεδάσουν.
Ως εναλλακτική λύση παραμένει πάντως κι η περίπτωση να βρίσκεται σε επιφυλακή ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο αγκυροβολημένο αρόδο. «Το πρόβλημα είναι πως οι Αμερικανοί μας τρελαίνουν κι εμάς» δηλώνει εμφατικά στον ιταλικό Τύπο ο δήμαρχος της πόλης Ελίτζιο Τζαρντίνα, με φανερά τα σημάδια της κόπωσης στο πρόσωπό του.
Αλλά δεν είναι και το μόνο πρόβλημα της μετακίνησης προς την πόλη που οι Αμερικανοί εγείρουν, επικαλούμενοι την ανάγκη αυξημένης ασφάλειας για τον πρόεδρό τους. Ενώ πολλοί από τους άλλους ηγέτες—η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κι οι πρωθυπουργοί του Καναδά Τζάστιν Τριντό και της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε—θα διανυκτερεύσουν στο ξενοδοχείο Τίμεο και θα διανύσουν τα λίγα εκατοντάδες μέτρα προς το Σαν Ντομένικο , ή για τη συναυλία της λήξης των εργασιών στο Τεάτρο Γκρέκο, πάνω σε μικρά ηλεκτρικά αμαξίδια του ‘γκολφ’.
Κάτι που οι Αμερικανοί απέκλεισαν κατηγορηματικά, απαιτώντας η μετακίνηση του Τραμπ να γίνει με τον συνήθη τρόπο: μέσα στην υπερμεγέθη λιμουζίνα του και με την πολυάριθμη σε οχήματα και ανθρώπους συνοδεία του. «Μα η οδός του Κόρσο Ουμπέρτο είναι μήκους μόλις 900 μ. και τα 30 οχήματα που απαιτούν θα το καταλάβουν σχεδόν όλο. Πως θα μπορέσουν να μετακινηθούν;», σημειώνει ο καταβεβλημένος δήμαρχος.
Η μόνη λύση που απομένει, προσθέτει ο ίδιος, σε περίπτωση που επιμείνουν στην επιλογή της «κουστωδίας» οι Αμερικανοί, θα είναι ίσως η μεταφορά του τόπου των εργασιών στο Συνεδριακό Μέγαρο της πόλης, το οποίο είναι πιο εύκολα προσβάσιμο οδικά. Ωστόσο ούτε κι αυτό θα συμβάλει όπως φαίνεται στον αβίαστο ύπνο των Αμερικανών για τις επόμενες 30 ημέρες—και φυσικά ούτε και θα διευκολύνει και τον ύπνο των κατοίκων της παλαιάς ελληνικής αποικίας.