Aνοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για τον σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βέλγιο μετά τη συμφωνία, το Σαββατοκύριακο, των ηγετών των έξι κομμάτων του κυοφορούμενου κυβερνητικού σχηματισμού επί των μέτρων του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον Τύπο, ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης – 18 σχεδόν μήνες μετά από τις τελευταίες εκλογές – είναι πλέον θέμα μερικών ημερών.
Κοινή είναι εξάλλου η αίσθηση ότι η υποβάθμιση (την Παρασκευή) της πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου κατά μία βαθμίδα, με αρνητικές μάλιστα προοπτικές, από τον οίκο αξιολόγησης S&P, αποτέλεσε τον καταλύτη για την επίσπευση των εξελίξεων. Και τούτο διότι εκτιμάται ότι έγινε πλέον ευρύτερα αντιληπτό ότι το Βέλγιο έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των αγορών και ενόσω διατηρείται η πολιτική αστάθεια, οι πιέσεις θα κλιμακώνονται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οίκος S&P επισημαίνει ότι η υποβάθμιση του Βελγίου αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, εξαιτίας των πιέσεων από τις αγορές κεφαλαίου, αλλά και τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, με την ανάπτυξη να αναμένεται να κινηθεί σε εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο κλίμα πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα, το οποίο εκτιμάται ότι λειτουργεί ανασταλτικά στη λήψη των απαραίτητων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως σημειώνει η σημερινή De Morgen στο κύριο θέμα της με τίτλο «Κυβέρνηση εντός λίγων ημερών», τα χρονικά περιθώρια που διαθέτει ο επίδοξος πρωθυπουργός Ντι Ρούπο είναι πλέον ασφυκτικά, καθώς το κόστος δανεισμού του Βελγίου έχει ήδη φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Επισημαίνεται ότι απομένει η συμφωνία των ηγετών των πολιτικών σχηματισμών σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασύλου, όπως και ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης ισχύος των νέων ρυθμίσεων για την μεταρρύθμιση των πολιτειακών δομών της βελγικής ομοσπονδίας, προκειμένου, στη συνέχεια, να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι αποφάσεις πρέπει να επικυρωθούν από τα στελέχη των κομμάτων σε ειδικές διασκέψεις που θα οργανωθούν, γεγονός που σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση αποκλείεται να έχει αποκτήσει σάρκα και οστά νωρίτερα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τέλος, διερωτάται πώς θα υποδεχθούν οι αγορές τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, καθώς διάχυτη είναι η ανησυχία ότι η συμφωνία ήλθε πολύ αργά και η κατάσταση έχει ήδη τεθεί εκτός ελέγχου.
Στο τελευταίο αυτό σημείο εστιάζει την προσοχή της στο κύριο θέμα και η σημερινή De Standaard αναφέροντας ότι η ανταπόκριση που θα έχει από τις αγορές η σημερινή δημοπρασία δεκαετών ομολόγων του βελγικού δημοσίου, θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις διαθέσεις της αγοράς απέναντι στην κυοφορούμενη κυβέρνηση Ντι Ρούπο. Το ενδεχόμενο τα επιτόκια να διαμορφωθούν πάνω από το ψυχολογικό όριο του 6% , έχει σπείρει τον πανικό στην βελγική πολιτική ηγεσία. Από την άλλη μεριά, η εφημερίδα θεωρεί εξίσου ενδεικτική για τις διαθέσεις των εργαζομένων απέναντι στα νέα μέτρα λιτότητας, τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά τέλος, τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν, η εφημερίδα μιλάει για περικοπές ύψους 11,3 δις ευρώ και αύξηση της φορολογίας για το 2012, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,85% του ΑΕΠ. Συμφωνία υπήρξε και στο θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των πρόωρων συντάξεων, προσθέτει η εφημερίδα.