Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές και πετρελαϊκές κυρώσεις κατά της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της μακροχρόνιας οικονομικής υποστήριξης στο εμπόριο, εξαιρουμένων των διατροφικών ειδών και των φαρμάκων, καθώς και την απαγόρευση έκδοσης δανείων προς τη συριακή κυβέρνηση μέσω διμερών συμφωνιών αλλά και μέσω διεθνών οικονομικών ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις, που αναμένεται να εγκριθούν επίσημα την Πέμπτη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, οι εταιρείες της Ένωσης δε θα επιτρέπεται να συναλλάσσονται με το κράτος της Συρίας.
Επίσης, οι τράπεζες της Συρίας θα απαγορεύεται να ανοίγουν υποκαταστήματα σε χώρες της ΕΕ ή να επενδύουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η απόφαση αυτή αναμένεται επίσης να επεκτείνει τη λίστα που περιλαμβάνει τα άτομα, τα ιδρύματα και τις εταιρείες τις οποίες η ΕΕ στοχεύει να πλήξει με πάγωμα των λογαριασμών τους.
Παράλληλα, η Γαλλία πρότεινε τη συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη.
«Προτείναμε να προσκληθεί η Τουρκία στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών για να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, καθώς ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου θα παρουσιάσει ενώπιον του συμβουλίου την ανάλυσή του και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τον Αραβικό Σύνδεσμο για να σταματήσει η καταστολή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
«Αυτή η πρόσκληση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς, εξετάζεται στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ δήλωσε ότι η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας του βάζει τέλος σε όλες τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μία συμφωνία προκειμένου να σταματήσει η κρίση στη χώρα.
«Χθες, με την απόφαση που πήραν, έκλεισαν όλα αυτά τα παράθυρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Συρία έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγει από την κρίση.
«Οι Άραβες δε θέλουν να αναγνωρίσουν την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία που διαπράττουν εγκλήματα, απαγωγές και επιθέσεις κατά δημοσίων χώρων», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις του Αραβικού Συνδέσμου κατά της κεντρικής τράπεζας της Συρίας αποτελούν «κήρυξη οικονομικού πολέμου».