Τον πρόεδρο και τα πεντακόσια μέλη της Βουλής στο Κονγκό αναμένεται να αναδείξουν σήμερα περίπου 32 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα, που διεξάγονται παρά τις εκκλήσεις να καθυστερήσουν λόγω οργανωτικών προβλημάτων και παρατυπιών.

Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν από τις 06:00 ως τις 17:00 στο ανατολικό τμήμα της χώρας (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας· στο δυτικό Κονγκό, από τις 07:00 ως τις 18:00, ώρες Ελλάδας). Την προεδρία διεκδικούν 11 υποψήφιοι, με φαβορί τον απερχόμενο πρόεδρο Ζοζέφ Καμπιλά, οι προεκλογικές αφίσες του οποίου διατρανώνουν εδώ και ένα μήνα πόσο βέβαιος είναι για τη νίκη του: «100% σίγουρος».

Ο σημαντικότερος αντίπαλός του είναι ο Ετιέν Τσισεκέντι, 78 ετών, επικεφαλής της Ένωσης για την Δημοκρατία και την Κοινωνική Πρόοδο (UDPS), αλλά οι πιθανότητες που έχει να κερδίσει χαρακτηρίζονται ελάχιστες, καθώς η αντιπολίτευση δεν παρουσίασε ένα κοινό υποψήφιο ενώ ο πρόεδρος διαθέτει μεγάλη ισχύ και προβάλλεται από τα κρατικά ΜΜΕ. Ούτε ο χαρακτηριζόμενος ως άνθρωπος του Μομπούτου Λεόν Κένγκο, 76 ετών, πρόεδρος της Γερουσίας, αλλά ούτε και ο Βιτάλ Καμέρχε, 51 ετών, πρόεδρος της Βουλής και πρώην στενός συνεργάτης του Καμπίλα, θεωρείται ότι έχουν ελπίδες να κερδίσουν.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της εθνοσυνέλευσης πάντως το αποτέλεσμα μοιάζει λιγότερο σίγουρο, με 18.835 υποψηφίους για τις 500 έδρες.

Η πορεία προς τις εκλογές, που είχαν αναβληθεί επανειλημμένα και είναι μόλις η δεύτερη τέτοια διαδικασία μετά το επίσημο τέλος του πολέμου το 2003, αμαυρώθηκε από επεισόδια και οι συγκεντρώσεις του σαββατοκύριακου ακυρώθηκαν από τις αρχές έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις. Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, ενώ ο Τσισεκέντι εμποδίστηκε να απευθύνει ομιλία.

Σε ολόκληρη τη χώρα παρατηρητές ανέφεραν πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής πάσχιζαν ως την τελευταία στιγμή να μεταφέρουν εκλογικό υλικό κι εξοπλισμό στα 60.000 εκλογικά τμήματα. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Ντανιέλ Ενγκόι Μουλούντα υποστήριξε πάντως χθες ότι η χώρα θα διαψεύσει τους επικριτές της διοργανώνοντας αξιόπιστες και ειρηνικές εκλογές, κάνοντας λόγο περί μιας «γιορτής της δημοκρατίας».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε μήνυμά του λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες στη ΛΔ Κονγκό να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση», ενώ χαρακτήρισε την διαδικασία ιστορική και ένα σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί σταθερότητα και ανάπτυξη στην χώρα της κεντρικής Αφρικής, η οποία παρά το εξαιρετικά πλούσιο υπέδαφός της μαστίζεται από τη φτώχεια.

Τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την 6η Δεκεμβρίου.