Την απόφασή του για την ομηρία και την αιματηρή επιχείρηση που είχε κοστίσει περισσότερες από 300 ζωές σε σχολείο της ρωσικής πόλης Μπεσλάν το 2004 αναμένεται να εκδώσει σήμερα, 13 χρόνια μετά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το σχολείο της Μπεσλάν είχε δεχθεί επίθεση Τσετσένων αυτονομιστών που κράτησαν ομήρους πάνω από 1000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους παιδιά.

Η ομηρία έληξε όταν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο κτίριο, και το Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει εάν η ρωσική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα για να αποτρέψει την επίθεση αυτή.

Όπως γράφει το BBC, δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες σε κανέναν Ρώσο αξιωματούχο για τους εκατοντάδες θανάτους- ανάμεσά τους και 186 παιδιών.

Οι εισβολείς συγκέντρωσαν τους ομήρους στο κλειστό γήπεδο του σχολείου, έχοντας και πολλά εκρηκτικά, απαιτώντας από τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την Τσετσενία.

Η ομηρεία έληξε ξαφνικά την τρίτη μέρα με δύο ισχυρές και φονικές εκρήξεις. Μόνο ένας από τους εισβολείς επέζησε και οδηγήθηκε σε δίκη.

Για περισσότερο από μία δεκαετία, επιζήσαντες και συγγενείς αναζητούν την απάντηση στο ερώτημα αν η ομηρία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και ένα ήταν απαραίτητο τόσοι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στην επιχείρηση διάσωσης.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι προσέφυγαν στο δικαστήριο στο Στρασβούργο με την ελπίδα να λάβουν απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματά τους.