Η μάχη για το «Ναι» και το «Όχι» ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τη συνταγματική αναθεώρηση, οδηγώντας την Τουρκία στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, και ενώ απομένουν λιγότερο από πέντε ημέρες έως την κρίσιμη ψηφοφορία, η εφημερίδα Σαμπάχ εστιάζει στις προσπάθειες των δύο στρατοπέδων τους τελευταίους δύο μήνες.
Ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο πρόεδρος Ερντογάν ηγούνται του στρατοπέδου του «Ναι», το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχει καταβάλει προσπάθειες για να πείσει τον κόσμο να ψηφίσει «Όχι». Οι πολίτες έχουν συνηθίσει να βλέπουν καθημερινά στην τηλεόραση τον Ερντογάν, τον πρόεδρο του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να μιλούν σε συγκεντρώσεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι δρόμοι, οι λεωφόροι και ο πλατείες είναι γεμάτες με αφίσες και σημαίες, ενώ όποιος θέλει να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, είτε υπέρ του «Ναι» είτε υπέρ του «Όχι», μπορεί να στήσει περίπτερα ή να διανείμει φυλλάδια στους δρόμους.
Κοιτώντας τα βασικά οπτικά μέσα που χρησιμοποιούν οι δύο πλευρές, το στρατόπεδο του «Όχι» έχει στις αφίσες του ένα μικρό κορίτσι που στέκεται δίπλα σε ένα χρωματιστό ήλιο. «Όχι για το μέλλον μου», αναφέρεται στην αφίσα.
Το στρατόπεδο του «Ναι» τονίζει στις αφίσες του την βούληση των πολιτών. Παράλληλα, το AKP στις αφίσες του επικεντρώνεται στην «ενότητα, ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό σώμα, μια ισχυρότερη οικονομία και μια μεγαλύτερη Τουρκία καθώς και περισσότερες επενδύσεις και περισσότερη παραγωγή». Οι αφίσες που αποτυπώνουν τον πρόεδρο Ερντογάν τονίζουν ότι ο λαός έχει τον τελικό λόγο και απόφαση.
Και τα δύο στρατόπεδα χρησιμοποιούν σλόγκαν στις εκστρατείες τους. Ενώ το στρατόπεδο του «Όχι» έχει σλόγκαν «Ελάτε να γλιτώσουμε (τη συνταγματική μεταρρύθμιση) με ένα όχι», στην εκστρατεία του, το στρατόπεδο του «Ναι» χρησιμοποιεί το σλόγκαν «Μια ισχυρή Τουρκία με ένα Ναι» που απευθύνεται στο λαό με μια αίσθηση ενότητας.
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και ένα βίντεο, στο οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν διαβάζει ένα πατριωτικό και συγκινητικό ποίημα, ζητώντας από τον κόσμο να ψηφίσει «Ναι».
Η καθηγήτρια Εντιμπέ Σεζέν, ειδική σε θέματα μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας και κοινωνιολόγος, δήλωσε ότι το στρατόπεδο του «Ναι» είναι περισσότερο εμφανές σε δημόσιους χώρους, αλλά το στρατόπεδο του ‘Όχι’ είναι περισσότερο ενεργό στα ψηφιακά μέσα.
«Η εκστρατεία του “Ναι” είναι μια σύνοψη των προηγούμενων προεκλογικών εκστρατειών του κόμματος AKP», δήλωσε. Υποστηρίζοντας ότι το στρατόπεδο του “Όχι” επέλεξε μια σχετικά σιωπηρή και ήρεμη στάση στην αρχή της εκστρατείας, η Σεζέν δήλωσε ότι αυτό απέδωσε αρχικά.
Ο Ισμαήλ Τσαγκλάρ, διευθυντής δημόσιων ερευνών και ερευνών μέσων ενημέρωσης στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) της Άγκυρας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Medeniyet της Κωνσταντινούπολης, είναι επίσης της άποψης ότι το στρατόπεδο του ‘Όχι’ πραγματοποίησε αρχικά μια πιο ήπια εκστρατεία.
«Το CHP καθόρισε μια επιτυχημένη στρατηγική. Δεν εξέλαβαν το στρατόπεδο του ‘Ναι’ ως εχθρό. Ήταν έξυπνο, αλλά χρειάστηκαν ικανότητες για διατηρηθεί αυτό», δήλωσε ο Τσαγκλάρ.
Ο Κιλιτσντάρογλου πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεών του, σε αντίθεση με την ήπια προσέγγισή του στην αρχή της περιόδου του δημοψηφίσματος. Ο ηγέτης του CHP επικρίθηκε έντονα όταν δήλωσε η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν μια «υπό έλεγχο απόπειρα πραξικοπήματος».
Η Σεζέν τόνισε ότι το κόμμα AKP και ο Ερντογάν ανέκαθεν είχαν ένα συγκεκριμένο είδος στρατηγικής που απευθύνεται σε κάθε κομμάτι της χώρας.
Ο Τσαγκλάρ παρατήρησε ότι το κόμμα AKP έχει μια στρατηγική δύο πυλώνων. «Το κόμμα AKP μιλά για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει και δημιουργούν συναισθηματική συνέργεια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτή η στρατηγική κινείται ομαλά μέχρι στιγμής.
Η Σεζέν τόνισε ότι οι ψήφοι υπέρ του «Ναι» αυξάνονται ενώ πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος. Υποδεικνύοντας τις συγκεντρώσεις του Ερντογάν για την αύξηση των ψήφων υπέρ του «Ναι», δήλωσε: «Ο Ερντογάν είναι ένα σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία. Οι συγκεντρώσεις του άλλαξαν την εικόνα».